Gezamenlijk persbericht van gemeente, politie en openbaar ministerie  

Zeer verontwaardigd zijn we over de gebeurtenissen. Vanavond was een groep relschoppers actief die de rust op Urk verstoorden. Met een gedrag waar geen woorden aan kunnen worden gegeven. Van het gooien van vuurwerk en stenen tot aan het vernielen van politieauto’s en met als dieptepunt in de brand steken van de test-locatie van de GGD. Dit is niet alleen volstrekt onacceptabel, maar ook een klap in het gezicht van in het bijzonder de GGD-medewerkers die bij de testlocatie alles doen om Urkers te helpen. 

Voordat de onrust uitbrak was al extra politie op de been gebracht. Bovendien was de Mobiele Eenheid op korte afstand gepositioneerd. Op het moment van onrusten in de Haven is er vanuit verschillende omliggende politie-eenheden versterking naar Urk gestuurd, waardoor nog meer politiemensen naar Urk zijn gekomen.

De keuze om het noodbevel en de Mobiele Eenheid in te zetten is gedaan op het moment dat de onrusten het meest hevig waren. Kort daarna bleek de politie uiteindelijk zelf de rust te kunnen terugbrengen. Uiteindelijk is er geen inzet nodig geweest van de Mobiele Eenheid

Er zijn in verband met de onrusten meerdere personen aangehouden en daarnaast zijn meerdere boetes uitgeschreven voor overtreding van de avondklok.

De komende week wordt de avondklok strikt gehandhaafd.