Energie besparen en opwekken

Het Energieloket Urk helpt u op weg met energiebesparing en het zelf opwekken van duurzame energie. Kom dan iedere eerste of derde woensdag van de maand naar het energiespreekuur van het Energieloket Flevoland in het gemeentehuis (burgerzaken). U krijgt advies op maat van een onafhankelijke energie-adviseur. Kijk voor meer informatie op de website van Energieloket Urk.

Website Energieloket Urk

Zelf aan de slag? Op duurzaamurk.nl vindt u tips en mooie voorbeelden. 

Circulaire economie

Tijdens de (ver)bouw(ing) van uw huis kunt u rekening houden met circulariteit. Meer informatie vindt u hier.

Circulair bouwen

Om voor zo min mogelijk afval te zorgen kunt u het gebruik van plastic tasjes en verpakkingen verminderen, kapotte spullen repareren en oude spullen een tweede kans geven door ze te verkopen, weg te geven of te ruilen. Koop daarnaast vaker spullen tweedehands, in plaats van nieuw in de winkel. Als u afval heeft, is het goed om dit te scheiden. Meer informatie hoe we op Urk met afval omgaan vindt u via de onderstaande knop. Wilt u uzelf uitdagen om te verduurzamen? Kijk dan eens op de website van Duurzaam Urk voor leuke challenges.

Meer informatie over afval

Website duurzaam Urk 

Groene tuin

Een tuin met daarin veel groen helpt om Urk beter te wapenen tegen hevige regenval. Doordat uw tuin regenwater opneemt en het minder afstroomt naar de straat, wordt de kans op waterschade en overstromingen kleiner. Het vergroenen van je tuin is ook de oplossing om hitte stress te voorkomen. Bovendien helpt een tuin met planten en bloemen om bijen, insecten en andere beestjes een fijn onderkomen te geven. Naast een vrolijke aanblik draagt u zo bij aan de biodiversiteit op Urk. Bent u benieuwd naar tips en trucs om uw eigen tuin te vergroenen? Wilt u meedoen aan operatie Steenbreek en het NK tegelwippen?

Bekijk de website van de stichting Steenbreek

Rode klaprozen met paarse bloemetjes ertussen