Urk, 30 maart 2022

Het schip de Rossini ligt inmiddels in de Urker haven. Plaatsgenoten hebben vooraf aan de komst van Oekraïense vluchtelingen de mogelijkheid gekregen om het schip te bekijken. Sinds vrijdag 25 maart verblijven Oekraïense vluchtelingen aan boord. Heeft u vragen, kijk dan of u hier uw antwoord vindt. Heeft u opmerkingen of andere vragen, stuur dan een e-mail naar oekraine@urk.nl of bel 0527-689868.

Urk, 17 maart 2022

Beste Urkers,

Het is oorlog in Oekraïne. Dagelijks horen en zien we wat dat betekent voor de inwoners van dat land. Veel Oekraïners, met name vrouwen en kinderen, vluchten het land uit. Ze verlaten niet alleen hun huis, maar vaak ook hun man en hun vader. Hij blijft achter om te vechten. Zullen ze elkaar ooit terugzien?

Opvang vluchtelingen

Gelukkig weten weinigen van ons wat het is om in oorlogsgebied te wonen. Wij leven in vrijheid, maar we ervaren wel iets van de dreiging van het geweld in Oekraïne. Het gemeentebestuur van Urk heeft besloten om 200 vluchtelingen op te vangen in een groot schip in onze haven. Tijdelijk. Het gaat voorlopig om een periode van acht maanden.

Maart 2022

Het schip komt waarschijnlijk maandag aan in de haven. Dinsdag verwachten we dan de eerste vluchtelingen. Maandagmiddag kunt u het schip mogelijk bekijken. Voor omwonenden en bedrijven organiseren we daarnaast informatiebijeenkomsten. Meer informatie over de tijdstippen en locaties vindt u op onze website, zodra deze bekend zijn. Het is voor ons belangrijk om u bij de opvang te betrekken. Omzien naar elkaar kenmerkt Urk.

Warme contacten

Als dinsdag de eerste vluchtelingen arriveren, geven we hen eerst rust. Ze zijn heel vermoeid en vaak ook getraumatiseerd. Het is belangrijk dat ze even de tijd krijgen om zich enigszins te herpakken. Ik hoop dat we hen hartelijk ontvangen in onze gemeenschap en dat er warme contacten ontstaan tussen Urkers en onze tijdelijke gasten uit Oekraïne.

Met een hartelijke groet,

Cees van den Bos,
burgemeester

Groot schip in de haven