Het is hartverwarmend om te zien hoe Urkers zich al hebben ingezet om mensen te helpen, die getroffen worden door de oorlog in Oekraïne. Het is voor de Oekraïense vluchtelingen ontzettend waardevol om een uitgestrekte hand te krijgen.

Oekraïense vluchtelingen thuis opvangen

Stel, u wilt Oekraïense vluchtelingen bij u thuis een veilige, prettige plek bieden, waar ze zich voorlopig even thuis kunnen voelen. Klik op onderstaande button en u leest hoe alles in z’n werk gaat en hoe u zich kunt aanmelden.

Informatie 

Advies en praktische vragen

Wilt u hulp bieden aan Oekraïense vluchtelingen en heeft u praktische vragen, of heeft u advies nodig? Stel ze aan het Rode Kruis, via de informatielijn: 070 44 55 888.  U kunt ook hier kijken of uw vraag ertussen staat.

Oekraïners in particuliere opvang moeten zich registreren!

Vluchtelingen uit Oekraïne die hun identiteit, herkomst of rechtmatig verblijf in Oekraïne kunnen aantonen, moeten zich registreren in de gemeente waar zij opgevangen worden. Dat geeft hen recht op leefgeld.

De registratie kan bijvoorbeeld met een paspoort, geboorteakte of verblijfsdocumenten. Door zich te registreren in de BRP, hebben zij recht op bepaalde voorzieningen in Nederland, zoals onderdak, levensonderhoud, medische zorg en onderwijs.

Stuur een email naar burgerzaken@urk.nl. De gemeente neemt dan zelf contact met u (als contactpersoon) op om een afspraak te maken. Bij vluchtelingen uit Oekraïne zonder de juiste documenten start de gemeente  een aanvullend herkomst- en identificatieproces.

Meer informatie

Informatie van de Rijksoverheid over ondersteuning in Nederland bij aankomst en registratie en verblijf

Informatie van de Rijksoverheid over werk en inkomen voor vluchtelingen uit Oekraïne