Op vrijdag 6 oktober 2023 wordt de Urkerweg na een periode van herinrichten officieel geopend. Wethouder Willem Foppen en cliënten van kinderboerderij de Stekplek stappen bij De Rots op de fiets om via het fietspad de Urkerweg opnieuw in gebruik te nemen. Ze passeren daarbij ook de nieuwe rotonde bij de Michiel de Ruyterbrug en de vaarduiker die in de Urkerweg gelegd is. Hiermee is een belangrijke fase afgerond naar de hernieuwde toegang van Urk aan de zuidzijde en is de weg weer gereed voor de toekomst.  

Toegangspoort

Wethouder Willem Foppen is trots op de ingebruikname: “De Urkerweg speelt een belangrijkrijke rol bij de ontsluiting van de nieuwe Zeeheldenwijk. Met de inmiddels opgeleverde Michiel de Ruyterbrug en de Michiel de Ruyterallee die momenteel wordt aangelegd vormt de Urkerweg de toegangspoort tot heel Urk inclusief de nieuwe woonwijk”. Samen met architecten, aannemers, de omgeving, provincie en meerdere partners is een passend en toekomstbesteding ontwerp voor dit gebied gerealiseerd waar verschillende onderdelen van de openbare ruimte samenkomen.

Wethouder Willem Foppen fietst samen met cliënten van kinderboerderij de Stekplek

Wat is er gerealiseerd?

  • een rotonde die aansluit op de Michiel de Ruyterbrug en de toekomstige OV-hub, die de Urkerweg en de  Zeeheldenwijk op een verkeersveilige manier verbindt.
  • een recreatief voetpad door de oever van de Urkervaart die de Oranjewijk, de Zeeheldenwijk en de Natuurwijk met elkaar verbindt.
  • een nieuwe duiker die aangelegd is voor natuur compensatie en toekomstbestendige waterafvoer en waar met een kleine boot onderdoor gevaren kan worden.   
  • Het fietspad (2 km.) vanaf de vaarduiker tot de Arie de Witbrug is vernieuwd en verbreed met een betonnen pad.      

Techniek en samenwerking

Voor de herinrichting zijn er veel kabels en leidingen verlegd voor glasvezel, gas, water, elektra en de afvoer van rioolwater. In samenwerking met nutsbedrijven en Waterschap Zuiderzeeland is deze grote klus gezamenlijk aangepakt. Een technisch hoogstandje is de vaarduiker die over bestaande kabels en leidingen heen is gebouwd en de rotonde die op piepschuim is gebouwd om zakkingen door de slappe ondergrond te voorkomen. Na een periode van overlast voor omwonenden, waaronder de cliënten van de Stekplek, is de Urkerweg nu klaar voor de groei van Urk.