Alle huishoudens op Urk ontvangen deze week een informatiekaart van de gemeente over energiebesparing. Net als de rest van Nederland moet Urk langzaam van het aardgas af als belangrijkste bron om onze woningen en water mee te verwarmen. Het zal nog even duren voordat we weten hoe elke buurt op Urk precies verwarmd gaat worden. Maar omdat aardgas de afgelopen tijd behoorlijk in prijs gestegen is, is er nu actie nodig.

De gemeente vindt het daarom belangrijk om Urkers te helpen hun energieverbruik en energiekosten omlaag te brengen. Alle huishoudens ontvangen daarom een informatiekaart met daarop energiebespaartips. Er zijn zes verschillende kaarten verstuurd over heel Urk, passend bij de bouwperiode en eigendomssituatie van de woning. De bouwperiode is belangrijk, omdat oudere woningen normaal gesproken minder goed geïsoleerd zijn dan jonge woningen. De kaart is bedoeld om inwoners een beeld te geven van de verschillende mogelijkheden. Het is geen advies op maat, omdat de gemeente geen informatie heeft over de staat van elke woning.

Voor goed advies kunnen inwoners zich melden bij Energieloket Urk. Bij het Energieloket is ook een tegoedbon beschikbaar voor woningeigenaren die kleine maatregelen zoals radiatorfolie of een brievenbusborstel willen toepassen. Het Energieloket houdt elke woensdag spreekuur van 14:30 tot 16:30 uur in de bibliotheek (Singel 9b). Het loket is ook bereikbaar via telefoon (0527-633931), e-mail (energieloket@nmfflevoland.nl) en chat (via de website van het Energieloket).