Achtergrond energiebesparing

Net als de rest van Nederland moet Urk langzaam van het aardgas af als belangrijkste bron om onze woningen en water mee te verwarmen. Het zal nog even duren voordat we weten hoe elke buurt op Urk precies verwarmd gaat worden. Maar er is nu actie nodig! Aardgas is de afgelopen tijd behoorlijk in prijs gestegen, zoals u waarschijnlijk wel weet en ook in uw portemonnee gevoeld heeft.

Informatiekaarten energiebesparing

De gemeente vindt het daarom belangrijk om inwoners van Urk te helpen om hun energieverbruik en energiekosten omlaag te brengen. U heeft een informatiekaart in de bus gehad, met daarop passende bespaartips voor een woning uit een bepaalde bouwperiode. We denken dat u woont in een woning die gebouwd is in de periode die op uw informatiekaart staat. De bouwperiode van een woning is belangrijk, omdat oudere woningen normaal gesproken minder goed geïsoleerd zijn dan jonge woningen. We weten niet of uw woning sinds de bouw door u of een vorige bewoner al aangepast is met energiebesparende maatregelen. Als dat wel het geval is, bespaart u al op uw energiekosten. Als u elke maand (nog steeds) hoge energielasten heeft, is het verstandig om samen met Energieloket Urk te kijken naar de besparingsmogelijkheden voor uw woning.

Hieronder vindt u alle informatiekaarten voor de verschillende bouwperiodes van woningen op Urk. Voor huurwoningen hebben we een aparte informatiekaart gemaakt, omdat huurders zelf geen grote energiebesparende aanpassingen aan hun woning kunnen uitvoeren. Klik op de blokjes om de kaarten te bekijken en te downloaden.

Informatiekaart energiebesparing (sociale) huurwoning

Informatiekaart energiebesparing woning gebouwd voor 1945

Informatiekaart energiebesparing woning gebouwd tussen 1945-1974

Informatiekaart energiebesparing woning gebouwd tussen 1974-1992

Informatiekaart energiebesparing woning gebouwd na 1992

Man in overall met geblokte blouse en een gele helm op zijn hoofd is bezig met dakisolatie

Uitleg moeilijke woorden

Op de kaarten staat een aantal moeilijke woorden. We proberen zo weinig mogelijk moeilijke woorden te gebruiken, maar sommige energiebesparende maatregelen hebben nou eenmaal een ingewikkelde naam. We hebben een lijst gemaakt met een uitleg van een aantal moeilijke woorden, namen en termen. Klik op het blauwe blokje om de lijst te bekijken.

Begrippenlijst informatiekaarten energiebesparing