In overleg met de politiechef en de officier van Justitie heeft de burgemeester van Urk besloten om de bebouwde kom van Urk als veiligheidsrisicogebied aan te wijzen. Dit is voor de duur van 29 januari 2021 18:00 uur tot en met 10 februari 2021 04:30 uur. Concreet betekent dit dat er in de bebouwde kom preventief kan worden gefouilleerd. Deze maatregel geldt daarmee gedurende de gehele periode van de avondklok. Het veiligheidsrisicogebied is aangegeven op bijgevoegde kaart.

Ook is een noodverordening voor de gemeente Urk afgekondigd, voor de periode van vrijdag 29 januari 2021 16:00 uur tot en met zondag 31 januari 2021 03:00 uur. Dit is nodig om mensen die geen belang hebben om in die periode op Urk te zijn, te weren en buiten de gemeente te houden.

Verder is besloten om op diverse plaatsen cameratoezicht in te zetten, waaronder winkelcentrum Urkerhard, Tourist Info (haven) en rotonde Staartweg/Nagel.

Uiteraard blijft aankomend weekend het uitgangspunt voor politie, OM en gemeente: meer handhaving op het naleven van de avondklok en groepsvorming, en harder straffen van daders voor ongeregeldheden.

Tot slot roept de gemeente nogmaals inwoners op om zich aan te sluiten bij de ouderwacht. Aanmelden kan door een app te sturen naar 06-13567971.  De ouderwacht is het krachtigste signaal uit de Urker samenleving: samen zorgen dat dit stopt.