Vorige week verleende de gemeente Urk de eerste twee vergunningen op basis van het nieuwe stelsel van de Omgevingswet die op 1 januari 2024 is ingegaan. Het gaat onder andere om een omgevingsvergunning voor het renoveren en uitbreiden van het Rode Kruisgebouw aan Wijk 8-2 te Urk. Wethouder Willem Foppen reikte deze omgevingsvergunning persoonlijk uit op die locatie aan de aanvrager Johan Hartman op vrijdag 12 april. 

Met het verlenen van de omgevingsvergunning voor het Rode Kruisgebouw blijft de maatschappelijk functie van vroeger, waarvoor het gebouw bedoeld is, gehandhaafd. Op de begane grond zijn er plannen om dagopvang voor ouderen en kinderopvang te realiseren. Op de verdieping zijn er plannen voor een huisartsenpraktijk. Het bestaande hoofdgebouw wordt gerenoveerd en aan de achterzijde komt een nieuw te bouwen uitbreiding. Voor de bestaande bebouwing is een cultuur-historische waardeonderzoek gedaan. Dat heeft geleid tot een aanwijzing van het Rode Kruisgebouw tot gemeentelijk monument. Ook de vergunning is uniek omdat het oude gebouw een facelift/verbouwing krijgt met behoud van de maatschappelijke functie.

De andere omgevingsvergunning onder het nieuwe stelsel is verleend voor het bouwen van een vrijstaande woning in de Zeeheldenwijk aan de Piet Hein Allee.

Op de foto v.l.n.r. wethouder Willem Foppen, Johan Hartman van Hartman Marine, Meta Fruytier van Ut Bottertjen, Sander van der Voorn van Goed Gezond, Harm Kiefte van De Flux en Gerben ter Horst van KHV Architecten.

6 mensen staan voor het Rode kruis gebouw