Ter gelegenheid van Koningsdag 2024 zijn zeven personen uit de Urker gemeenschap onderscheiden met een lintje. Tijdens de jaarlijkse Lintjesregen op vrijdag 26 april 2024, reikte waarnemend burgemeester Jan Westmaas, als vertegenwoordiger van Koning Willem-Alexander, de Koninklijke onderscheiding uit. Iedereen is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Jan Verhoeff (67 jaar)

Jan Verhoeff werkt als zelfstandig coach na een loopbaan van 42 jaar bij de Rabobank. Daarnaast werkte hij als interim manager en is hij vrijwilliger bij Museum Het Oude Raadhuis. Daarnaast initieerde hij mede de Visserijexperience. Als coach heeft hij verbeteringen doorgevoerd bij de Christelijke Onderlinge Begrafenisvereniging Draagt Elkanders Lasten. Daarnaast was hij vele jaren vrijwilliger bij de Basketbalvereniging Orca’s en bekleedde hij diverse functies binnen de Technische Commissie, stond aan de basis van het Jeugd Opleidingsplan en fungeerde hij als trainer/coach. Vanaf 2010 is hij actief als bestuurslid/vicevoorzitter bij de Bedrijvenkring Urk. Hij is oprichter/lid van de commissie Jong Ondernemen, van waaruit hij startende ondernemers ondersteunt. Daarnaast is hij mede-initiator van de Seafood-Academy waarmee personeel in de visverwerkende industrie wordt gecoacht en geschoold in specifieke vaardigheden. Ook is hij voorzitter van de Stichting Urk Promotie. Vanaf 2014 is hij secretaris van de orgelcommissie van de Christelijke Gereformeerde Kerk Maranatha te Urk. 

De commissie coördineert de inzet van de organisten bij de kerkdiensten in de diverse kerkgebouwen. Vanaf 2018 vertegenwoordigt hij de gemeente Urk bij de Lokale ActieGroep Leader, van waaruit initiatieven worden gestimuleerd die bijdragen aan de leefbaarheid in Flevoland. Verder was hij lid van de Projectgroep 75 jaar vrijheid te Urk en is hij lid en voorzitter van de Adviesraad Sociaal Domein te Urk. Jan Verhoeff is iemand die zich geruime tijd ten bate van de samenleving heeft ingespannen of anderen heeft gestimuleerd en is daarom benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Kees van Eerde (71 jaar)

Kees van Eerde was tot zijn pensionering werkzaam bij Peters Kampen als metaalbewerker. Daarnaast is hij vanaf 1979 al (jeugd)ouderling bij Gereformeerde Kerk Urk. Hij was/is lid van het moderamen, lid van de beleidscommissie en rouw- en trouwouderling. Vanaf 1982 is hij vrijwilliger bij SVU Sportvereniging Urk. Hij heeft zitting gehad in de Seniorencommissie, verricht hand- en spandiensten, treedt op als terreinmeester, gastheer en klusjesman en is lid van de onderhoudsploeg. Vanaf 2014 zet hij zich in als vrijwilliger bij Caritas Urk waar hij onder andere wandelt met en mensen vervoert met een verstandelijke beperking en klussen uitvoert in woonlocatie ‘Het Hop’. Hij hielp enkele jaren bij de gymnastieklessen van Interakt Contour Urk (voor mensen met niet aangeboren hersenletsel) en is daarnaast actief als gastheer bij Zingen in de Zomer, een evenement dat jaarlijks vanuit de plaatselijke kerken wordt georganiseerd en waar bezoekers vanuit het hele land op af komen. Kees van Eerde is iemand die zich geruime tijd ten bate van de samenleving heeft ingespannen of anderen heeft gestimuleerd en is daarom benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Marretje Wakker-van Urk (76 jaar)

Marretje Wakker-van Urk is gepensioneerd. Ze was meer dan 20 jaar vrijwilliger bij de Gereformeerde Kerk Urk. Ze verzorgt de schoonmaak van de kerk en verricht hand-en-spandiensten. Daarnaast plant en coördineert zij de zendingsbazaar en zet zij zich in voor de fabricage en verkoop van artikelen. Ze was vele jaren lid van de Commissie Urkerdag. Ze verzorgt het ontwerpen en maken van de Urker Klederdracht. Die kleding is een absolute pilaar onder de Urker Cultuur, die tot uiting komt op de plaatselijke feestdag Urkerdag. De volledige opbrengsten van die dag worden gedoneerd aan liefdadigheidsinstellingen. Marretje Wakker-van Urk kan worden gekwalificeerd als iemand die zich geruime tijd ten bate van de samenleving heeft ingespannen of anderen heeft gestimuleerd en is daarom benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Meindert de Boer (78 jaar)

Meindert de Boer is gepensioneerd maar altijd werkzaam geweest als zelfstandig visser. Hij was 20 jaar vrijwilliger bij de Gereformeerde Kerk Urk als ouderling. Vanaf 1996 is hij vrijwilliger bij Visned/Coop. Productenorganisatie (Vereniging Visserijbelangen). Door vele jaren van onderzoek en het verzamelen van foto's en gegevens over vissersfamilies en hun vaartuigen maakte hij het voor de organisatie mogelijk om twee boekwerken uit te geven:

1. 50 jaar Urker vissersschepen; Fotoboek 1945-2003;

2. De Urker vloot van toen; de motorbotter- en IJsselmeervloot.

Het werk wordt omschreven als monnikenwerk. Het tweede boek geniet enige nationale bekendheid. Vanaf 2000 is hij vrijwilliger bij de Vereniging Vrienden van Urk. Hij schrijft bijdragen voor het Urker Volksleven (jaarlijks zes edities) over Urker vissersschepen uit het verleden. Ook fungeert hij als vraagbaak op het gebied van visserij en vissersschepen. Hij ontving in 2022 de Cornelis de Vries-prijs, een prijs van de Stichting Erfgoed Urk. Meindert de Boer kan worden gekwalificeerd als iemand die zich geruime tijd ten bate van de samenleving heeft ingespannen of anderen heeft gestimuleerd met als zwaartepunt cultureel erfgoed, en is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Tiemen Romkes (56 jaar)

Tiemen Romkes is werkzaam als hoofd technische dienst bij Zalmhuys te Urk. Daarnaast is hij vanaf 1993 vrijwilliger bij de Buurtvereniging Noorderhoofd te Urk. Hij verzorgt het onderhoud van de speeltuin en de groenvoorziening in de wijk en hij werft fondsen. Hij speelde een grote rol in de realisatie van de speeltuin en ontwikkelde het project Ontdekken in de natuur, gericht op de kinderen. Daarnaast voert hij innovatieve verbeteringen door, zoals een irrigatiesysteem voor de groenvoorziening in de buurt. Vanaf 1995 is hij vrijwilliger bij de Christelijke Gereformeerde Kerk Urk-Maranatha. Hij onderhoudt de tuin en de technische installaties. Ook coördineert hij de vrijwilligers bij projecten. Vanaf 1998 is hij actief als voorzitter en vrijwilliger bij de Vereniging Roeiploeg Urk. Hij was trainer en verricht nu technische klussen. Tiemen Romkes kan worden gekwalificeerd als iemand die zich geruime tijd ten bate van de samenleving heeft ingespannen of anderen heeft gestimuleerd en daarom is hij benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Tiemen Wezelman (75 jaar)

Tiemen Wezelman is tot zijn pensionering werkzaam geweest als schilder. Daarnaast is hij vanaf 1983 mantelzorger voor zijn dochter met een meervoudige beperking, die in de woonvoorziening De Thuishaven op Urk woont. Hij vangt haar samen met zijn vrouw elke middag en in het weekend op. Hij regelt haar financiën en administratie. Ook was hij jaren mantelzorger/ondersteuner voor een alleenstaande oom. Van 1999 tot 2019 was hij vrijwilliger bij de Gereformeerde Gemeente (Sionskerk). Hij werkte mee aan het onderhoud van de kerk en de pastorie en fungeerde als hulpkoster en organiseerde activiteiten voor mensen met een beperking uit de kerk. Meer dan 10 jaar was hij vrijwilliger bij Caritas Urk. Hij begeleidde de weekopeningen en - sluitingen in zorgcentrum Talmahaven op het orgel. Ook ondersteunde hij bij het bewonerskoor en vervoerde hij bewoners naar de ziekenhuisafspraken. Vanaf 2014 is hij vrijwilliger bij De Thuishaven te Urk, de woonvoorziening voor mensen met een verstandelijke beperking. Hij organiseert voor alle bewoners activiteiten en uitjes en werkt hij mee aan het onderhoud van het gebouw. Tiemen Wezelman is iemand die zich geruime tijd ten bate van de samenleving heeft ingespannen of anderen heeft gestimuleerd en is daarom benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Luuk Schudde (64 jaar)

Luuk Schudde is werkzaam als zelfstandig fotograaf onder de naam Foto Luuk Schudde. Hij was bijna 20 jaar penningmeester van de Winkeliersvereniging 'de Hofstee'. Hij was onbezoldigd fotograaf bij diverse evenementen. Vanaf 1988 is hij vrijwilliger bij de Gereformeerde Kerk Urk als ouderling, verricht bezoekwerk en is lid van de kerkenraad. Vanaf 2013 is hij vrijwilliger bij de World Transplant Games Federation, een tweejaarlijks evenement waarbij gedurende een week de betekenis van orgaan- en stamceltransplantatie via sport onder de aandacht wordt gebracht. De sporten worden uitgeoefend door amateursporters die een orgaandonatie hebben ondergaan, mensen die organen hebben gedoneerd en familieleden van donoren. Luuk is fotograaf, o.a. op de World Transplant Games van Zuid-Afrika (2013), Spanje (2017), Verenigd Koninkrijk (2019) en Australië (2023). Hij fotografeert het gebeuren, de deelnemers en donoren en stelt de foto's ter beschikking. Deze worden daarna ook tentoongesteld bij verschillende instellingen, bijvoorbeeld in het UMCG waar Luuk in 2013 een levertransplantatie heeft ondergaan. Daarnaast verzorgt hij lezingen, interviews en gastlessen over het belang van donorschap. Luuk Schudde is iemand die zich geruime tijd ten bate van de samenleving heeft ingespannen of anderen heeft gestimuleerd met het zwaartepunt op het terrein van religieus leven en is daarom benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.