Informatie voor (pleeg)ouders

Gemeenten zijn sinds 2015 verantwoordelijk voor jeugdhulp. Het woonplaatsbeginsel in de Jeugdwet bepaalt welke gemeente verantwoordelijk is voor jeugdhulp. Deze gemeente betaalt ook de jeugdhulp.

Per 1 januari 2022 wijzigt het woonplaatsbeginsel in de Jeugdwet. Dan gelden andere spelregels om te bepalen welke gemeente verantwoordelijk is voor jeugdhulp.

Jeugdigen die nu jeugdhulp hebben, blijven dit gewoon houden

De jeugdhulp die uw (pleeg)kind krijgt, verandert niet! Ook houdt uw (pleeg)kind dezelfde hulpverlener. 

Wel kan een andere gemeente verantwoordelijk worden

Nogmaals, voor de meeste jeugdigen die jeugdhulp hebben, verandert er niets. Er verandert mogelijk wel iets voor jeugdigen die niet thuis wonen, zoals bijvoorbeeld pleegkinderen.

Voor alle duidelijkheid; pleegkinderen kunnen in hun eigen pleeggezin blijven, met uitzondering van crisispleegzorgplaatsingen. Maar voor – de meeste - pleegkinderen geldt dat per 1 januari 2022 een andere gemeente verantwoordelijk wordt.

Geldt dit voor uw (pleeg)kind? Dan wordt u geïnformeerd

De jeugdhulp die uw (pleeg)kind ontvangt, verandert niet. Als een andere gemeente per 1 januari 2022 verantwoordelijk wordt voor de jeugdhulp, krijgt uw (pleeg)kind een nieuwe contactpersoon bij die gemeente. Als dit voor uw (pleeg)kind geldt, dan wordt u hierover persoonlijk geïnformeerd. Het dossier wordt overgedragen aan uw contactpersoon van de nieuwe gemeente.

Als uw (pleeg)kind na 1 januari 2022 nieuwe hulp nodig heeft, meld dit dan bij de nieuwe gemeente. Als de hulp afloopt, wordt door hen gekeken naar het mogelijke vervolg van de hulp.

Waar kan ik vragen stellen over deze wetswijziging?

Heeft u nu een contactpersoon bij de gemeente Urk? Tot 1 januari 2022 kunt u met uw vragen terecht bij deze contactpersoon. Daarna kunt u terecht bij uw contactpersoon van de nieuwe gemeente. En uiteraard kunt u altijd vragen stellen aan uw eigen gezinsvoogd en/of hulpverlener.

Veel gestelde vragen en antwoorden