Wees voorbereid

Een ramp kan overal gebeuren. Daarom is het belangrijk dat u weet wat u moet doen. Hiervoor is een instructiekaart beschikbaar die u vertelt wat u moet doen bij elke ramp. Bewaar deze kaart op een makkelijke plek in huis.

In geval van een crisis, ramp of ernstig ongeval met bijvoorbeeld gevaarlijke stoffen, kan het van belang zijn dat u gewaarschuwd wordt. Hiervoor maakt de brandweer gebruik van sirenes en de politie van geluidswagens. Bij dreigend gevaar voor de bevolking geven de sirenes tenminste 3 maal achtereen gedurende 30 seconden geluid.

Wat doe je als de sirene gaat?

Als de sirene gaat, dreigt er gevaar en moet je zo snel mogelijk naar binnen gaan (schuilen). De sirene waarschuwt alleen mensen in het gebied waar gevaar dreigt. Dat kan in één of meer gemeenten zijn, maar ook alleen in één wijk. Hoor je de waarschuwingssirene, dan is het alarm dus voor jou bedoeld. Het is dan belangrijk dat je weet wat je moet doen.

  1. Ga naar binnen
  2. Sluit ramen en deuren
  3. Luister naar de rampenzender (Omroep Flevoland  Etherfrequentie: 89,8 FM Kabelfrequentie: 95,9) en volg de instructies die je daar krijgt

Wat doe je als je moet evacueren?

Er zijn ook situaties denkbaar waarbij het juist niet verstandig is om thuis te schuilen. Bijvoorbeeld als er sprake is van explosiegevaar of een dreigende overstroming. In dat geval kan het zijn dat je opgeroepen wordt om te evacueren. De sirene gaat dan niet.

Test van de sirenes

De gemeente Urk test de sirene elke eerste maandag van de maand om 12.00 uur. Je hoeft dan niets te doen.

Heeft u gevonden wat u zocht?