Wat te doen bij een ramp

Wees voorbereid

Een ramp kan overal gebeuren. Daarom is het belangrijk dat je weet wat je moet doen. Hiervoor is een instructiekaartlink naar pdf bestand beschikbaar die je vertelt wat je moet doen bij elke ramp. Bewaar deze kaart op een makkelijke plek in huis.

In geval van een crisis, ramp of ernstig ongeval met bijvoorbeeld gevaarlijke stoffen, kan het van belang zijn dat je gewaarschuwd wordt. Hiervoor maakt de brandweer gebruik van sirenes en de politie van geluidswagens. Bij dreigend gevaar voor de bevolking geven de sirenes tenminste 3 maal achtereen gedurende 30 seconden geluid.

Wat doe je als de sirene gaat?

Als de sirene gaat, dreigt er gevaar en moet je zo snel mogelijk naar binnen gaan (schuilen). De sirene waarschuwt alleen mensen in het gebied waar gevaar dreigt. Dat kan in één of meer gemeenten zijn, maar ook alleen in één wijk. Hoor je de waarschuwingssirene, dan is het alarm dus voor jou bedoeld. Het is dan belangrijk dat je weet wat je moet doen. Als je NL-Alert op de mobiel hebt ingesteld, krijg je ook hiervan een signaal.

  1. Ga zo snel mogelijk het dichtstbijzijnde gebouw binnen
  2. Sluit alle ramen en deuren. Schakel ook eventuele ventilatiesystemen uit.
  3. Laat mensen die bij je aanbellen schuilen.
  4. Luister naar de rampenzender. Op deze zender krijg je informatie en instructies van de overheid. Bij een ramp in de buurt is dit de regionale omroep op radio of tv (Omroep Flevoland  Etherfrequentie: 89,8 FM Kabelfrequentie: 95,9). Bij een nationale ramp is dit Nederland 1 of Radio 1.
  5. Kijk op www.crisis.nl. Tijdens een noodsituatie vind je hier alle informatie over de ramp.

Wat doe je als je moet evacueren?

Er zijn ook situaties denkbaar waarbij het juist niet verstandig is om thuis te schuilen. Bijvoorbeeld als er sprake is van explosiegevaar of een dreigende overstroming. In dat geval kan het zijn dat je opgeroepen wordt om te evacueren. De sirene gaat dan niet.

  1. Sluit gas, water en licht af.
  2. Neem alleen de hoognodige zaken mee.
  3. Sluit je woning af en controleer of de buren weten dat er een evacuatie plaatsvindt.
  4. Blijf bij een grote brand laag bij de grond en verlaat het gebouw zo snel mogelijk. Lukt dit niet? Ga dan voor een raam staan waar de brandweer je kan zien.

Test van de sirenes

De gemeente Urk test de sirene elke eerste maandag van de maand om 12.00 uur. Je hoeft dan niets te doen.