Wat is het?

De gemeente Urk vindt het belangrijk dat mensen vrijwilligerswerk willen en kunnen doen. Het maakt niet uit waar, hoe vaak en hoe regelmatig. Ook als u een bijstandsuitkering heeft, verwachten wij dat u iets terug doet voor de gemeenschap. Dit kan vrijwilligerswerk zijn. U mag meestal zelf kiezen wat voor soort vrijwilligerswerk u wilt doen en hoeveel uur. Bespreek dit met uw contactpersoon van de gemeente.

Hoe werkt het?

Als u vrijwilligerswerk wilt gaan doen, bespreekt u dit met uw contactpersoon. De gemeente moet de vrijwilligersplek en het aantal uren goedkeuren.

Wat moet ik doen?

Als u nog niet zeker weet wat voor vrijwilligerswerk u kunt gaan doen, kunt u ook contact opnemen met Caritas Urk(externe link), Singel 9a, 8321 GT  URK, telefoon 0527-683346 of info@caritasurk.nl.

Vrijwilligersverzekering

Als iemand vrijwilligerswerk gaat doen maar daarbij niet verzekerd is, is dat een risico voor de vrijwilliger. De gemeente heeft daarvoor 2 verzekeringspakketten afgesloten. Organisaties hoeven dan dus geen aparte verzekering voor hun vrijwilligers af te sluiten.

Alle vrijwilligers zijn verzekerd:

  • ongeacht hun leeftijd
  • ook bij eenmalige activiteiten
  • geen minimum aantal uren
  • ook bij kerkelijk werk en buurtactiviteiten

Er is geen administratie of registratie van de vrijwilligers nodig. Iedere vrijwilliger, actief in de gemeente of actief voor een organisatie uit de gemeente, is automatisch verzekerd.

Schade melden

Als vrijwilligersorganisatie moet u een eventuele schade zelf melden. Gebruik daarvoor het digitale aangifteformulier(externe link). De gemeente gaat bij ontvangst de gegevens na, registreert de schade en stuurt daarna het schadeformulier door naar Centraal Beheer Achmea. De schade wordt rechtstreeks door Centraal Beheer Achmea met de benadeelde afgewikkeld. De gemeente krijgt vervolgens bericht hoe de claim is afgehandeld.

Vragen?

Neem dan contact op met de eenheid Bestuurs- en managementondersteuning van de gemeente Urk via (0527) 68 98 68 of e-mail gemeente@urk.nl.