Wat is toeristenbelasting?

Toeristenbelasting is een belasting voor mensen die niet op Urk wonen, maar wel gebruik maken van gemeentelijke voorzieningen en faciliteiten. Het gaat niet alleen om toeristen. Iedereen die niet staat ingeschreven in de gemeente en betaalt voor een overnachting binnen de gemeente, valt hieronder. Het kan dus ook gaan om bijvoorbeeld zakelijke overnachtingen of arbeidsmigranten.

Wie betaalt de toeristenbelasting?

Biedt u tegen vergoeding overnachtingen aan? Bijvoorbeeld in een hotel, bed & breakfast,  recreatiewoning, camping, jachthaven via Airbnb of verhuurt u een woning aan arbeidsmigranten? Dan moet u toeristenbelasting betalen. U kunt dit bedrag doorberekenen aan de degene die bij u overnacht.

Bijhouden nachtregister

Biedt u overnachtingen aan, bijvoorbeeld in een hotel, bed & breakfast of recreatiewoning? Dan bent u wettelijk verplicht om een doorlopend nachtregister bij te houden. Zodat u bijvoorbeeld bij brand kunt laten zien wie er bij u logeert.

Wat moet ik doen?

Om de hoogte van de aanslag toeristenbelasting te berekenen, doet u elk jaar aangifte. Dat kan pas na afloop van het jaar, want dan weet u hoeveel personen er dat jaar bij u hebben overnacht. Door op onderstaande button te klikken, kunt u aangifte doen.

Aangifte toeristenbelasting

Heeft u vragen?

Heeft u verder nog vragen over de Toeristenbelasting of over het doen van aangifte? Neem dan gerust contact op met Team Belastingen via tel. 0527 – 68 98 68 of WhatsApp: 06 – 13 56 79 71 of email: belastingen@urk.nl.

Wat kost het?

Tarieven per dag per persoon ouder dan 4 jaar.

  • 2023: € 1,55 
  • 2024: € 1,60 
  • 2025: € 2,00