Tennet kondigt tijdelijke stop voor nieuwe opwekinstallaties aan

TenneT en Liander hebben vastgesteld dat er sprake is van beperkte capaciteit op het elektriciteitsnetwerk, waardoor nieuwe opwekinstallaties niet direct kunnen worden aangesloten. Hiervoor gaat TenneT een netcongestieonderzoek uitvoeren en dat betekent dat nieuwe aanvragen tijdelijk op een wachtlijst gezet worden.  

Meer informatie van TenneT leest u hier

Netcongestie is een uitdaging die voortkomt uit de snelle ontwikkelingen op het gebied van duurzame energie. Het is goed om te zien dat steeds meer initiatieven worden genomen om groene energie op te wekken in onze regio, maar de groeiende vraag naar aansluitingen brengt echter een tijdelijke beperking van de beschikbare capaciteit met zich mee.

Om de situatie het hoofd te bieden, werken Tennet en Liander nauw samen met de gemeenten Urk en Noordoostpolder om oplossingen te vinden die een duurzame energietoekomst voor onze regio mogelijk maken. Er wordt gewerkt aan het optimaliseren en uitbreiden van het elektriciteitsnetwerk om tegemoet te komen aan de groeiende vraag.

De problemen van zonnepanelen op het dak van uw woning, die af en toe uitvallen, hebben geen invloed op de afgekondigde netcongestie. Het uitvallen van zonnepanelen komt voort dat de opwek te veel is in het gebied waar u bent aangesloten. In de meeste gevallen komt dat doordat er op hetzelfde moment veel teruggeleverd wordt en het bestaande restcapaciteit daar nog niet op aangepast is. Liander is druk bezig om als netbeheerder hiervoor oplossingen te bieden. Dat kan zijn dat er nieuwe leidingen in de straat komen of nieuwe transformatorhuisjes geplaatst moeten worden.  

Hoe kunt u nu met deze situatie omgaan?