Tijdens de dag van de Urker geschiedenis, op zaterdag 9 oktober, is de nieuwe wandel- en fietsroute Rondje Eiland Urk langs de contouren van het voormalige eiland Urk officieel in gebruik genomen. Burgemeester Cees van den Bos en wethouder Freek Brouwer onthulden bij het kunstwerk De IJsvlet aan de Klifweg het informatiepaneel bij het startpunt van de route.

Contouren Urk zichtbaar

De feestelijke opening was de afronding van het project waar twee jaar lang vele betrokkenen hard aan hebben gewerkt en waar met trots naar resultaat wordt gekeken. Het herstel van het paalscherm langs de route en het aanbrengen van informatiepanelen over de historie van Urk maken de route extra speciaal.

Vergeten verhalen

Langs de route staan 10 informatiepanelen over de geschiedenis van Urk. Verhalen over Zuiderzeeharing, de inspanningen van de stad Amsterdam, de voormalige haven van Urk, zonnende zeehonden op de Staart, vergane schepen en het bedrijven van landbouw op Urk komen tijdens deze route allemaal voorbij. Onderdelen van de geschiedenis die allemaal een beetje in de vergetelheid zijn geraakt en die deze route weer onder de aandacht brengt bij zowel inwoners van Urk als toeristen die Urk bezoeken.

Feestelijke opening

Kinderen in Urker klederdracht zingen een lied

Tijdens de feestelijke opening verzamelden 50 genodigden en 25 jongeren van de Musicalschool Light Up, gekleed in klederdracht, zich bij het beginpunt van de route. Na de onthulling van het eerste informatiepaneel door de burgemeester Cees van den Bos en wethouder Freek Brouwer was er een rondleiding langs de route. Onder de bezielde leiding van projectleider Arthur Ernste werd de historie van het paalscherm tot leven gebracht. Tussendoor bracht Douwe Gnodde een lied, op basis van het gedicht, ‘Ik zie het niet’ van Willem Ruiten ten gehore. De musicalschool gaf een voorproefje van een lied uit hun nieuwe voorstelling en bezongen hoe mooi Urk is.

Speciaal lied

Na het tiende, en laatste informatiepunt werd de middag feestelijk afgesloten bij de Urker vuurtoren. De commissaris van de Koning Leen Verbeek bracht een toast uit op hoe mooi Urk eigenlijk is en Fokke Hoekstra bracht onder leiding van Rense Bakker op zijn accordeon dit prachtige lied ten gehore over de geschiedenis van het paalscherm:

Twee mannen op accordeon en gitaar spelen een lied tijdens de opening van de wandelroute Rondje Eiland Urk
Fokke Hoekstra bracht onder leiding van Rense Bakker op zijn accordeon een prachtig lied ten gehore over de geschiedenis van het paalscherm. Foto: Luuk Schudde

Zeewering

De Zuiderzee kleurt grijs en grauw,
een noorderstorm brengt winterkou.
Meeuwen zweven en krijsen luid,
de wind die fluit. 
De golven rollen naar het strand,
slaan grote stukken uit het land.
Het visserseiland in de Zuiderzee
is niet bestand tegen zo’n wilde zee.

Het eiland ging al eeuwen mee
en was ‘n baken in de Zuiderzee.
Maar landafslag door ’t zware weer,
deed het eiland zeer.
’t Was 1660 toen kwam Amsterdam,
met een beschermend reddingsplan
een zeewering , sterk en vertrouwd,
die zware golfslag breekt en tegenhoudt.

De zeewering hield eeuwenlang
de wilde stormen in bedwang.
Maar toen de polder Urk ontsloot,
kwam er armoe en ook hongersnood.
De Zuiderzee werd IJsselmeer.
De zee ging niet meer zo tekeer.
De oorlog kwam, de brandstof schaars.
Het palenscherm was voor ronselaars

De markering is in eer hersteld.
De historie wordt opnieuw vertelt.
De zeewering van de keileembult,
is vandaag onthuld.
’t Was 1660 toen kwam Amsterdam,
met een beschermend reddingsplan.
Een anno nu, het staat er weer,
het palenscherm.. van weleer.