De Omgevingsvisie Urk 2030 geeft de doelen en ambities weer voor Urk voor de komende jaren. Hoe willen we dat Urk zich ontwikkelt en welke richting kiezen we? Welke keuzes maken we om klaar te zijn voor de veranderingen die op ons af komen? De visie beschrijft op hoofdlijnen hoe we willen omgaan met belangrijke onderwerpen zoals wonen, gezondheid, economie, bereikbaarheid en de gevolgen van klimaatverandering. De gemeenteraad van Urk heeft op 16 december 2021 de omgevingsvisie gewijzigd vastgesteld. Tijdens de raadsvergadering heeft de raad ook twee moties aangenomen: één over groen & leefbaarheid en één over het verhaal van Urk (de Urker identiteit).

Wat staat er in de visie?

De omgevingsvisie bestaat uit verschillende delen. Naast een beschrijving van Urk zijn er 7 thema’s opgenomen waarin we richting geven aan toekomstige ontwikkelingen binnen Urk:

  • Een gezond en sociaal dorp
  • Een vitale economie
  • Het beschermen, ontwikkelen en beleefbaar maken van cultuur en erfgoed
  • Beleven, benutten en boosten van natuur & landschap
  • Verkeersveilig, toegankelijk en bereikbaar Urk
  • Een leefbare en toekomstbestendige omgeving
  • Een goed woonklimaat

Bekijk hier de omgevingsvisie Urk

Keuzes

Binnen de thema’s zijn een aantal keuzes gemaakt. Een voorbeeld hiervan is meer ruimte maken voor veilige fietspaden zodat inwoners nog vaker de fiets pakken. Ook is ervoor gekozen om bij de aanleg en inrichting van nieuwe natuur plek vrij te houden voor recreatief gebruik zoals wandelen en fietsen. Met open entrees van de natuurgebieden wordt de beleving van natuur gestimuleerd. Belangrijk is het goede onderlinge contact tussen de inwoners van Urk en het behoud van de sterke sociale samenhang blijft daar uitgangspunt in. Bij de (her)ontwikkeling van Urk wordt gekozen voor het creëren van woongebieden omdat hier veel behoefte aan is. Daarbij is het verminderen van de verstening van de ruimte op Urk belangrijk, dus meer groen, minder steen. Toerisme mag groeien maar niet ten koste van de leefbaarheid en sociale samenhang.

Hoe nu verder met de Omgevingsvisie?

De Omgevingsvisie toont op hoofdlijnen de gemeentelijke doelen en ambities en geeft ruimte aan ontwikkelingen. Wethouder Gerrit Post legt uit: “Deze visie beschrijft hoe wij tot 2030 vanuit ons rentmeesterschap invulling willen geven aan een sociaal-fysieke leefomgeving en voor een toekomstbestendig Urk”. Het antwoord op hoe al deze doelen en ambities bereikt gaan worden, wordt uitgewerkt in programma’s. Bij het thema wonen is dat bijvoorbeeld al recent gedaan. Een programma bevat maatregelen voor bescherming, beheer, gebruik en ontwikkeling. Het is een houvast voor de uitvoering van de doelen en ontwikkelingen uit de omgevingsvisie.