Meld misdaad anoniem via Meldpunt M.

Evenals andere gemeenten in Flevoland is de gemeente Urk aangesloten bij het Meldpunt M., oftewel Meld Misdaad Anoniem. Dit meldpunt ondersteunt de gemeenten bij de gezamenlijke aanpak van criminaliteit. Meldingen helpen opsporingsdiensten en de gemeente criminele praktijken of ondermijning tegen te gaan. Ook uw meldingen helpen om Urk voor iedereen veiliger te maken.

Wat is M.?

Meldpunt M. is het onafhankelijke meldpunt waar iedereen anoniem meldingen kan doen over criminaliteit en misdaad. Anonimiteit staat hierbij centraal. Meldpunt M. ontvangt jaarlijks duizenden meldingen over bijvoorbeeld  drugspraktijken, mishandeling, illegale vuurwerkopslag of -handel of brandstichting. Deze anonieme meldingen zet M. door naar de politie of naar andere opsporingsdiensten. Zij pakken deze signalen verder op en proberen met deze informatie strafbare feiten tot een oplossing te brengen. Zo werkt u mee aan de veiligheid in uw eigen omgeving.

Hoe werkt M.?

M. is onafhankelijk en staat los van de politie. Ze zijn zowel telefonisch als online, in een beveiligde omgeving, bereikbaar. Voor een telefonische melding belt u via telefoonnummer 0800 7000. Wanneer u belt, is uw telefoonnummer niet zichtbaar en ze nemen het gesprek niet op. Ook noteren ze niet uw naam, adres of andere persoonlijke gegevens. Meldt u online, dan wordt uw meldformulier versleuteld naar M. verstuurd. Bovendien worden alle gegevens die naar u kunnen leiden uit de melding gehaald.

Anoniem is ook echt anoniem

Meld Misdaad Anoniem is een onafhankelijke organisatie. De anonimiteit en veiligheid van de melders is voor M. van hoofdbelang. Alleen als de anonimiteit gewaarborgd kan worden, stuurt M. de anonieme melding door naar de partners, zoals de politie en andere opsporingsdiensten. De anonimiteit van de melder is voor M. belangrijker dan het oplossen van een zaak.

Bij M. werkt een team van goed opgeleide medewerkers. Ze zijn getraind om uw anonimiteit te beschermen. De details van uw melding worden met zorg doorgenomen. Geeft u per ongeluk toch prijs wie u bent? Dan wordt dat niet genoteerd. Informatie die naar u te herleiden is, komt nooit in de melding te staan. De anonimiteit van de melder wordt verder beschermd door technische maatregelen en jurisprudentie. Alleen volledig anonieme meldingen worden doorgestuurd naar onze partners. Zo komen er geen gegevens van u in het dossier van de verdachte terecht. U hoeft dus ook niet te getuigen in een rechtszaal.

Ben je de enige getuige?

Voor M. bent u altijd anoniem. Maar bent u ook anoniem voor de persoon waarover u meldt? Gaat de dader niet aan u denken als hij of zij wordt opgepakt? Die vraag wordt altijd gesteld. Als u de enige getuige bent, maakt M. geen melding.

Anonimiteit bij telefonisch melden

 • Uw telefoonnummer is niet te zien
 • M. neemt geen telefoongesprekken op
 • M. noteert geen naam, adres en andere persoonlijke gegevens
 • M. is onafhankelijk en geen politie

Tips voor telefonisch melden

 • Zorg dat u in een ruimte bent waar niemand u kan horen
 • Verwijder het nummer van M. uit de lijst met gekozen nummers
 • Praat met niemand over het feit dat u bij M. hebt gemeld
 • Anonimiteit bij online melden
 • Uw meldformulier wordt versleuteld naar M. verstuurd
 • Alle naar de melder herleidbare gegevens worden verwijderd uit de melding
 • Het ingevulde meldformulier wordt vernietigd en er wordt geen informatie bewaard
 • Zorg zelf voor een goede privacybescherming op uw eigen pc, tablet of smartphone

Tips voor online melden

 • Zorg dat u in een ruimte bent waar niemand u kan storen of kan meelezen
 • Praat met niemand over het feit dat u bij M. hebt gemeld
 • Verwijder na afloop uw browsergeschiedenis

Misdaad melden is altijd belangrijk

M. is onafhankelijk en geen onderdeel van de politie. Het is daarom niet mogelijk om bij M. aangifte te doen. Hoeft u niet anoniem te blijven? Neem dan contact op met de politie via 0900-8844. Heeft u direct hulp nodig van de politie, ambulance of brandweer, bel dan 1-1-2.

Zelf anoniem melden?

Wilt u zelf een anonieme melding doorgeven? Ga naar de website www.meldmisdaadanoniem.nl. Daar vindt u een online formulier of u kunt bellen met 0800-7000.