Wat is het?

Een kansspelautomaat, ook wel gokautomaat genoemd, is een automaat waarmee u geld kunt winnen. De speler heeft geen invloed op de uitkomst van het spel. Winnen is toeval. Dit kan gaan om uitbetaling van prijzen of geld. Maar ook de mogelijkheid om gratis verder te spelen.

  • Als u een kansspelautomaat in uw horecazaak wilt plaatsen, heeft u een aanwezigheidsvergunning nodig. Deze vergunning vraagt u aan bij de gemeente.
  • Voor een behendigheidsautomaat heeft u geen aanwezigheidsvergunning nodig.

Hoe werkt het?

  • Alleen horecabedrijven en speelautomaathallen mogen een kansspelautomaat plaatsen.
  • De eigenaar van het kansspelautomaat moet een exploitatievergunning hebben van de Kansspelautoriteit.
  • U heeft een geldige alcoholvergunning.

Wat moet ik doen?

Vul het onderstaande formulier volledig in en voeg de gevraagde bijlagen toe.

DigiD linkAanvraagformulier aanwezigheidsvergunning

 Bij het aanvragen van een aanwezigheidsvergunning voor het houden van kansspelautomaten wordt ook een BIBOB toets uitgevoerd. Dit is op basis van de wet bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur. Een aanvraagformulier voor het BIBOB onderzoek ontvangt u na het aanvragen van deze vergunning.   

Geef het altijd door aan de gemeente als er iets verandert. Bijvoorbeeld bij een andere eigenaar van het kansspelautomaat of wanneer u meer of minder automaten wilt plaatsen in uw zaak.

Wat kost het?

Tarieven plaatsen kansspelautomaat
TarievenBedrag
Voor een periode van twaalf maanden voor het aanwezig hebben van kansspelautomaten.€ 56,50
Voor het aanwezig hebben van kansspelautomaten, welke vergunning geldt voor een periode langer dan een jaar of voor onbepaalde tijd.€ 226,50