Urk,17 maart 2022

Beste bewoners en bedrijven van het havengebied,

Dagelijks zien wij verschrikkelijke beelden voorbij komen over de oorlog in Oekraïne. Veel Oekraïense burgers, met name vrouwen en kinderen, zijn op de vlucht geslagen om aan het geweld te ontsnappen.

Het kabinet heeft gevraagd om per regio voor 2000 vluchtelingen een tijdelijke opvang te regelen. Gemeenten zoeken naar geschikte locaties. De gemeente Urk heeft na een inventarisatie van de mogelijkheden besloten een groot schip in de haven te leggen. Op dit schip is plek voor ruim 200 Oekraïense vluchtelingen, die daar waarschijnlijk vanaf 22 maart worden opgevangen. Deze opvanglocatie is voor minimaal 8 maanden beschikbaar. De voorbereidingen zijn nog maar kort geleden begonnen en vinden onder grote tijdsdruk plaats.

Het schip komt waarschijnlijk maandag aan in de haven. Dinsdag verwachten we dan de eerste vluchtelingen. U krijg de gelegenheid het schip te bekijken en wordt uitgenodigd voor een informatiebijeenkomst. Meer informatie over het tijdstip en de locatie vindt u op urk.nl, zodra hier meer over bekend is. We merken dat op Urk erg wordt meegeleefd met de Oekraïense bevolking. We verwachten ook hulp vanuit de gemeenschap op het moment dat de 200 Oekraïense vluchtelingen op het schip worden opgevangen. Om dit gezamenlijk met de gemeenschap te kunnen doen, hebben we de mailbox oekraine@urk.nl open gesteld voor afstemming, vragen en initiatieven.

Met vriendelijke groet,

C.H. van den Bos, burgemeester
C. Swart, gemeentesecretaris

Groot schip in de haven