Afspraak maken

Maak een afspraak

Wat is het?

U betaalt hondenbelasting als u een hond hebt. Meld uw hond aan bij de gemeente. U krijgt dan één keer per jaar een aanslag hondenbelasting.

Hondenbelasting is geen bestemmingsbelasting, dit houdt dus in dat het voor de algemene middelen wordt gebruikt. Dit kan zijn voor openbaar groen, speelveldjes e.d. Er worden vaak vragen gesteld waarom er geen belasting wordt geheven voor het houden van katten. De reden daarvoor is dat er geen wettelijke grondslag voor is.

Wat moet ik doen?

Procedure

  1. U bent verplicht om, binnen de door uw gemeente gestelde termijn, aan de gemeente door te geven dat u een hond heeft aangeschaft. De gemeente beschikt over formulieren waarop u dit kunt vermelden.
  2. Op grond van uw informatie stuurt de gemeente een jaarlijkse aanslag.
  3. Indien u uw hond(en) niet aanmeldt, kan de gemeente u achteraf (naar aanleiding van onderzoek door een hondencontroleur) alsnog aanslaan. Bovenop de aanslag kan de gemeente dan misgelopen rente en een boete heffen.

Bezwaar maken

Als u het niet eens bent met de hondenbelasting, dan kunt u bezwaar maken. Om bezwaar te maken dient u in te loggen met DigiD. Hebt u nog geen DigiD? Vraag dan eerst een DigiD account aan.

DigiiD

Hond aan- of afmelden

Wat kost het?

De belasting bedraagt per belastingjaar:

  • voor een eerste hond € 81,50
  • voor iedere hond boven het aantal van één € 119,00

In afwijking in zoverre van het voorgaande, bedraagt de belasting voor honden, gehouden in kennels die zijn geregistreerd bij de Raad van beheer op kynologisch gebied in Nederland, € 335,00 per kennel.

Heeft u gevonden wat u zocht?