GGD Flevoland vraagt met ZonVeilig Flevoland aandacht voor huidkanker
Een speciale schaduwtent werd donderdagmiddag 15 mei onthuld door een groep kinderen van BSO Villa Kakelbont. Op de tent staat de duidelijke boodschap Weren, Kleren, Smeren; de drie belangrijkste dingen die je kunt doen om huidkanker te voorkomen.

De onthulling was het startsein voor ZonVeilig Flevoland, de campagne van GGD Flevoland. Ook tekenden de Flevolandse gemeenten Almere, Dronten, Lelystad, Urk en Zeewolde het Zonvenant. Hiermee sluiten zij zich gedurende drie jaar aan bij de landelijke campagne Zonvenant, een initiatief van het Nationaal Huidfonds.
“Het is belangrijk dat mensen weten wat ze kunnen doen om zich te beschermen tegen de zon. Het Zonvenant brengt daarom organisaties en mensen bij elkaar. Door samen te werken worden steeds meer mensen zich hier meer van bewust van. Daarom steunt Lelystad het Zonvenant,’ benadrukt wethouder Annemieke Wesselink-Dijkstra van gemeente Lelystad.
ZonVeilig Flevoland
‘We willen onze (jonge) inwoners beter beschermen tegen huidkanker. Daarom zijn we de lokale campagne ‘ZonVeilig Flevoland’ gestart. Het is goed te merken dat we in Flevoland met elkaar de urgentie zien dat we ons samen sterk moeten maken tegen huidkanker,’ benadrukt Simone Kukenheim, directeur GGD Flevoland.
De lokale campagne bestaat uit drie concrete acties:
- Actieve gezondheidsbescherming tegen schadelijke UV-straling op scholen, sportverenigingen, kinderdagverblijven en stranden en bij lokale evenementen (zoals schaduwdoeken- en tenten, zonnebrandpalen en zonnebranddispensers) in Flevoland.
- Het voeren van een bewustwordingscampagne (online en offline) met ‘ZonVeilig Flevoland. GGD Flevoland sluit hiermee aan bij de landelijke campagne Zonvenant.
- Beleid: UV-bescherming laten opnemen in het beleid van lokale organisaties en de Flevolandse gemeenten.
Zonvenant
Het Zonvenant van het Nationaal Huidfonds is een intentieverklaring waarbij organisaties zich verbinden om minimaal 3 jaar actief bij te dragen aan het voorkomen van huidkanker. De missie van het Huidfonds is om mensen bewuster, verstandiger en veiliger met de zon te leren omgaan. Het aantal organisaties dat zich bij het Zonvenant aansluit, groeit elke dag. Zo sloot ook tennisvereniging ITL zich aan bij het Zonvenant: ‘Tennis is een echte buitensport en bij onze vereniging genieten jong en oud er dagelijks van. Als het zonnetje schijnt, is het nog drukker op de baan. Ik vind het heel belangrijk dat onze leden zonveilig kunnen tennissen,’ legt bestuurslid Roelof Schraa. ‘Wij doen dat door schaduwplekken op ons terras te creëren en te benadrukken dat smeren en het dragen van een petje of zonnebril belangrijk is. Bij dat smeren helpen we een handje met een smeerpaal, die staat binnenkort op ons terras.’
Zon belangrijkste veroorzaker van huidkanker
Met ruim 77.000 diagnoses per jaar (2023) is huidkanker de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. Het betreft bijna de helft van alle kankerdiagnoses bij elkaar. En in Nederland groeit dat aantal harder dan in andere Europese landen. Blootstelling van de huid aan UV-straling geeft altijd huidschade en is de voornaamste oorzaak van het ontstaan van huidkanker.
Weren, kleren, smeren
Huidkanker is de meest voorkomende kankersoort in Nederland, maar gelukkig is het ook de kankersoort die het best te voorkomen is. Met drie eenvoudige maatregelen bescherm je de huid van kinderen (en die van jezelf) tegen de schadelijke gevolgen van de zon: weren, kleren en smeren. Hoe werkt dat in de praktijk? Check de zonkrachtverwachting in de KNMI- of Weeronline app. Is de zonkracht 3 of hoger? Bescherm dan kinderen en jezelf: zoek de schaduw op, draag bedekkende kleding (liefst UV-werend) en smeer de onbedekte huid in met zonnebrandcrème met minimaal factor 30 met UV-A-filter. Herhaal het smeren elke 2 zolang je buiten bent.
Stop de explosieve groei van huidkanker
Jaarlijks krijgen bijna 80.000 mensen in Nederland de diagnose huidkanker, en er sterven elk jaar ongeveer 1.000 mensen aan deze ziekte.* Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. Daarbij groeit het aantal diagnoses in Nederland harder dan in andere Europese landen.
Meer informatie
Op www.zonveiligflevoland.nl is meer informatie te vinden over de Flevolandse campagne.
* bron: IKNL cijfers 2024/ CBS