Gemeente Urk en onderwijspartners zetten samen koers naar toekomstbestendige schoolgebouwen
Goed onderwijs begint bij een goede leeromgeving. Daarom hebben de gemeente Urk, schoolbesturen en kinderopvangorganisaties samen gewerkt aan een Integraal Huisvestingsplan (IHP) voor de periode 2025–2045. Dit plan biedt een strategisch kader voor duurzame, functionele en toekomstgerichte onderwijshuisvesting, zodat elk kind of jongeren op Urk – van 0 tot 28 jaar – de beste kansen krijgt om zich te ontwikkelen.

Het is uniek dat de we op Urk de komende 20 jaar voor 80 miljoen gaan investeren in onderwijshuisvesting. Dat is alleen maar mogelijk dankzij de samenwerking van kinderopvang, (speciaal) basisonderwijs, voortgezet onderwijs en de gemeente. Het getuigt van lef en visie dat de gemeenteraad deze samenwerking waardeert en ondersteunt middels accordering van dit omvangrijke en ambitieuze IHP. Daarmee investeert het gemeentebestuur van Urk in de toekomst
“Onderwijs is de basis van onze samenleving. Investeren in schoolgebouwen is investeren in de jeugd én in de toekomst van Urk.” – Wethouder Nathanaël Middelkoop
De gemeente Urk is wettelijk verantwoordelijk voor de huisvesting van het primair- en voortgezet onderwijs en vindt het belangrijk dat schoolgebouwen passen bij de onderwijsvisie van de schoolbesturen.
Samenwerking als fundament
Het IHP is tot stand gekomen in nauwe samenwerking tussen gemeente, schoolbesturen en kinderopvangorganisaties. Deze unieke samenwerking heeft geleid tot een breed gedragen plan dat aansluit bij de onderwijsvisie van de partners. Er is expliciet aandacht voor de doorgaande leerlijn van 0 tot 28 jaar, waarbij vakbekwame professionals in onderwijs en opvang samen optrekken.
Nieuwbouw en verhuizingen
In het plan is volop aandacht voor een goede spreiding van de scholen op Urk. Met de bouw van de brede school 'De Driemaster' heeft ook de nieuwste wijk van Urk straks een goede basisschoolvoorziening waar ook mogelijkheden worden gerealiseerd om samen met de Zonnebloemschool én Stichting Kinderopvang Urk een zo breed mogelijk arrangement aan kinderen te bieden.
Daarnaast biedt het plan naast alle ontwikkelingen voor de toekomst, op kortere termijn ook ruimte om de wisseling van locaties (noodzakelijk door ruimtegebrek) van de Vuurbaak en de Regenboogschool te realiseren.
Duurzaam, circulair en klimaatbestendig bouwen
Het IHP zet stevig in op verduurzaming. Schoolgebouwen worden zoveel mogelijk energieneutraal, circulair en klimaatadaptief gebouwd. Renovatie is een volwaardige optie naast nieuwbouw. Deze keuzes zijn niet alleen goed voor het milieu, maar dragen ook bij aan de onderwijskwaliteit: een gezond, comfortabel en toekomstbestendig gebouw ondersteunt het leren en welzijn van leerlingen en personeel.
Continuïteit en zekerheid
Het IHP wordt na vaststelling uitgewerkt in een uitvoeringsprogramma met een looptijd van acht jaar. Door deze lange termijn is er stabiliteit en zekerheid voor onderwijsinstellingen, ook over college- en raadsperiodes heen. Investeringen kunnen hierdoor zorgvuldig en doelgericht worden gepland.
“In passende, goed onderhouden gebouwen geven we vorm aan onze gezamenlijke opdracht: kinderen opvoeden tot verantwoordelijke burgers. Met oog voor duurzaamheid en rentmeesterschap bouwen we aan toekomstbestendig onderwijs.”- directeuren scholen en kinderdagverblijven Urk.
Nieuwbouw in de pijplijn
Parallel aan de uitvoering van het IHP worden al stappen gezet richting de toekomst. Zo wordt er aan plan uitgewerkt om te komen tot herhuisvesting nieuwbouw van het Berechja College en is er al een krediet beschikbaar gesteld voor nieuwbouw van de Obadjaschool. Ook de realisatie van De Driemaster is in volle gang. Daarnaast krijgt Ds. E. du Marchie van Voorthuysenschool een grondige verbouwing.
Door te investeren in goede, duurzame en toekomstgerichte gebouwen, investeren we in de jeugd én in de samenleving van morgen.
