Houd criminaliteit buiten de deur

Steeds vaker proberen criminelen voet aan de grond te krijgen bij instanties en organisaties. Ze hebben de bovenwereld
(de legale maatschappij) nodig om hun activiteiten in de onderwereld mogelijk te maken. Dit heet ondermijning.

In Nederland vormen criminele activiteiten in het reguliere bedrijfsleven een steeds groter probleem. De wereld van ripdeals, witwassen, afpersing, uitbuiting, brand- of explosiegevaarlijke hennepkwekerijen en xtc-labs komen dan ineens heel dichtbij. Ook in Urk loert het gevaar van ondermijnende bedrijfsactiviteiten. Burgemeester Cees van den Bos: “Als criminelen eenmaal een voet tussen de deur hebben, kunnen zij het ondernemerschap op bedrijventerreinen en het vestigingsklimaat aanzienlijk aantasten. Daarmee komt tevens de veiligheid van werknemers en inwoners in het geding.“

Doorbreken en aanpakken

De gemeente Urk wil de sluipende en uiteindelijk verwoestende rol van ondermijnende criminaliteit doorbreken en goedwillende ondernemers beschermen en ondersteunen. Dit najaar start de gemeente daarom samen met o.a. politie en het Regionaal Informatie en Expertise Centrum (RIEC) met een aanpak om ondermijning tegen te gaan. De aanpak richt zich op het behouden van een goed ondernemersklimaat en eerlijke concurrentie en bestaat uit het vergroten van bewustwording, een beter onderling contact en integrale controles.

Van Den Bos: “Juist in coronatijd moeten we inzetten op de aanpak van ondermijning want financiële problemen kunnen ondernemers kwetsbaar maken. We werken intensief samen met partners als politie maar onze belangrijkste partner is het lokale bedrijfsleven zelf. Ondernemers zijn een onmisbare schakel in het weren van criminelen en voorkomen van ondermijning door alert te zijn op mogelijke signalen.”

Alert op signalen

Door onraad te melden, ook als u twijfelt, kunnen politie en gemeente met signalen aan de slag. Kijk op www.stopondermijningsamen.nl voor verhalen over ondermijning en hoe u het kunt herkennen. Vreemde of verontrustende zaken kunt u melden bij de politie 0900- 8844 of anoniem via 0800-7000. Als u vragen heeft over ondermijning in algemene zin of de aanpak van ondermijning, dan kunt u contact opnemen met de gemeente via ondermijning@urk.nl.

Voorbeelden van ondermijning

Ondermijning kan overal in de samenleving voorkomen. Mensen uit de directe omgeving vermoeden vaak wel dat er iets niet in de haak is.

  • Een boer die een leegstaande schuur verhuurt aan een drugsteler.
  • Een notaris die een woningaankoop met contant geld niet meldt.
  • Een winkel die nooit klanten heeft.
  • Een verhuurder die een woning verhuurt zonder administratie.
  • Een marktkoopman die betere standplaatsen ritselt tegen betaling.
  • Een autoverhuurder die auto’s voorziet van verborgen ruimtes.