GGD Flevoland geeft de inwoners van Urk in week 30 (26 t/m 31 juli) de speciale mogelijkheid in te lopen in sporthal de Vlechttuinen voor een eerste prik met het Pfizer-vaccin.

“Zonder afspraak kunnen alle Urkers die nog niet gevaccineerd zijn in die week een prik halen, dichtbij en gemakkelijk”, vertelt Sven van der Burg, woordvoerder van GGD Flevoland. “We zijn enthousiast geworden na de actie voor de Urker vissers die we onlangs gehouden hebben. Dat was ook laagdrempelig, zonder afspraak en dit sloeg aan, we hopen dus dat alle Urkers die nog geen eerste prik hebben gehaald langskomen vanaf 26 juli want nu kan dat nog in je eigen dorp”.

Van grootschalig naar fijnmazig

Woordvoerder van der Burg legt uit dat GGD Flevoland in augustus het zogenaamde massale vaccineren gaat combineren met meer fijnmazig vaccineren. “Grofweg de meeste leeftijdsdoelgroepen in Flevoland hebben een eerste prik kunnen halen. Nu breekt de volgende fase aan waarin we kijken hoe we de doelgroepen, waarvan de vaccinatiegraad nog niet optimaal is, gerichter kunnen bereiken. De grote piek van vaccinaties hebben we in Nederland nu bereikt en we kunnen het aantal vaccins dat we geleverd krijgen meer doelgroepgericht gaan inzetten. De landelijke vaccinatiecampagne gaat veranderen en dus ook voor Flevoland. Dat betekent dat de grootschalige locaties, zoals sporthallen weer vrijkomen om te sporten. Dat is ook de wens van de gemeenten en deze wens begrijpen we. Zo zal op Urk de sporthal in september weer vrijkomen. Ook de sporthallen in Zeewolde en Dronten die nu nog gebruikt worden als vaccinatielocaties, komen dan weer vrij.”

Regionale basisstructuur voor vaccinaties blijft

Het meer fijnmazig, en doelgroepgericht vaccineren krijgt vorm in overleg met de gemeenten. Hierbij wordt gedacht aan mobiele prik-units die naar de mensen toekomen en lokale inloopuren. De GGD blijft daarnaast vaccineren op drie grootschalige vaccinatielocaties, geografisch verspreid over de regio Flevoland: Almere, Lelystad en Noordoostpolder.

 “We blijven uiteraard vaccineren tegen corona zolang we die opdracht hebben van de rijksoverheid maar we gaan dat doen op een andere manier. We houden daarbij ook rekening met de eventuele mogelijkheid van een derde vaccinatie, mocht dat in de nabije toekomst komen tot een advies van de Gezondheidsraad. Toekomstmuziek wellicht, maar wel iets dat we meenemen in onze planvorming voor het vaccineren in deze nieuwe fase. Onze regionale basisstructuur van vaccinatielocaties in het noorden, midden en zuiden van Flevoland blijft gewoon overeind. Daar blijven we vaccineren.”