Zeven aanhoudingen tijdens Sinterklaasweekend op Urk

Dit is een oud bericht.

In het afgelopen weekend is het relatief rustig geweest. In het dorp waren veel als zwarte piet verklede jongeren op de been. Een aantal van hen zorgde voor een grimmige sfeer. De politie heeft zaterdagavond zeven jongeren uit Urk aangehouden. Vier jongeren zijn aangehouden voor het afsteken van vuurwerk en het plegen van vernielingen. De overige drie jongeren zijn aangehouden voor het in bezit hebben van vuurwerk.

De politie heeft diverse shells en nitraten in beslag genomen. Dit zware vuurwerk is niet bedoeld voor particulier gebruik omdat het te gevaarlijk is. Het is in beslag genomen en wordt vernietigd. Twee minderjarige jongeren zijn dezelfde avond overgedragen aan het ouderlijk gezag. Vijf meerderjarige jongeren zijn overgebracht naar het arrestantencomplex in Zwolle voor verhoor. Er zit op dit moment niemand meer vast.

Cameratoezicht

In aanloop naar het weekend heeft burgemeester Cees van den Bos besloten op een aantal plaatsen cameratoezicht te plaatsen. Vanwege verontrustende signalen is dit besluit genomen in overleg met de politie en het Openbaar Ministerie om de openbare orde te kunnen monitoren en – indien nodig – direct te kunnen handhaven. Deze maatregel gold van zaterdag 4 december 2021 18.00 uur tot zondag 5 december 2021 03.00 uur.

In gesprek met jongeren

Ook de Ouderwacht heeft haar preventieve werkzaamheden uitgevoerd in nauwe samenwerking met de politie. De Ouderwacht ging zaterdag op verschillende plekken op Urk in gesprek met diverse verklede jongeren.