Freek Brouwer is een bezige baas. Hij is overal en nergens. Nu zit hij weer in het museum, want daar gebeuren mooie dingen. “Ik kom aansluitend wel even naar het gemeentehuis.” Freek maakt makkelijk contact. Hij is een mensenmens. Dat kwam goed van pas toen hij directeur van een basisschool was, maar ook nu hij wethouder is. “Het was in het begin moeilijk om de school los te laten toen ik wethouder werd. 

De tweede periode zit er nu bijna op. Brouwer is inmiddels door de wol geverfd. “Ik geniet ervan om mensen in hun kracht te zetten. Op school gaf ik de kinderen veel verantwoordelijkheid. Dat was toen vernieuwend, maar het werkte wel. In het begin moest ik wennen op het gemeentehuis. Na een van m’n eerste overleggen over ingewikkelde sociaal domein zag ik het even niet meer zitten. Er werd heel veel in vaktaal gesproken. Ik ging hardlopen. Waar ben ik aan begonnen? Toen heb ik gezegd: “Jongens, als jullie mij gek willen maken moet je op deze manier doorgaan. En toen was het ijs gebroken.”

Wethouder Freek Brouwer

Druk

Na drie maanden kreeg Brouwer het idee dat hij grip kreeg op z’n werk. “Het voordeel is dat een wethouder kan focussen om wat hij moet bereiken. Er is veel ondersteuning. We hebben een goed team.  Dat neemt mij veel werk uit handen. Het werk bevalt me goed. Ik luister graag naar wat mensen te vertellen hebben. Het zou fijn zijn als ik na verkiezingen door mag gaan. Dat is aan de kiezers. Dat zorgt nu wel voor extra druk. Oud-schaatser Mark Tuitert zou zeggen: “Zet het van je af, je hebt er toch geen invloed op.”

Palenscherm

Brouwer is trots op de realisatie van het palenscherm. Hij glundert. “Het palenscherm is iets wat al heel lang loopt. Vanaf de jaren ‘ 90. Het laat de contouren van het voormalige eiland zien en vertelt het verhaal van de geschiedenis van Urk. Ik kreeg er alle steun voor vanuit de gemeenteraad. De palen waren ooit het behoud van Urk. Als ze er niet waren geweest, was Urk uiteindelijk verdwenen in de Zuiderzee. Het eiland heeft veel te danken aan Amsterdam. De stad heeft er een grote loterij voor georganiseerd. Het palenscherm was toen een grote investering. Nu loopt er een mooie wandelroute van meer dan 5 km langs de randen van het eiland. Met gebruik van QR-codes op je mobieltje kun je het verhaal tevoorschijn toveren. Er is ook een speelschip voor kinderen. Dat sluit prachtig aan bij het verhaal van Urk. Mooi dat we dat op deze manier kunnen doorvertellen. Daar ben ik echt trots op.”

Durf

Een ander project waar Brouwer zich vol voor inzet is Durf! “In 2017 zag ik een documentaire van de BBC over de aanpak van jongerenwerk op IJsland. Daar was ik erg van onder de indruk. Het alcohol- en drugsgebruik onder jongeren was daar zó hoog, dat de overheid aan de noodrem trok. Ons land gaat hieraan kapot! En toen is IJsland in beweging gekomen. Door activiteiten voor jongeren te organiseren. Door ouders er bij te betrekken. En door preventie en handhaving beter aan te pakken. Inmiddels zijn we 20 jaar later en groeit er een gezonde generatie op in IJsland. Omdat we op Urk veel jeugd hebben sprak de IJslandse aanpak mij aan. Binnen het team was het niet moeilijk de handen op elkaar te krijgen. We werden in Nederland één van de zes pilotgemeenten die dit mocht oppakken.

Gezonder

Op Urk draaien we inmiddels een paar jaar mee. Met succes! “Maar dat gaat niet vanzelf. Het vraagt investeringen, bijvoorbeeld door het organiseren van activiteiten op sportief en cultureel gebied en ook in de openbare ruimte. Denk bij het laatste aan het mountainbikeparcours en de voor de zomer nog aan te leggen pumptrackbaan en een Place X (multifunctionele sportplek). Ook doen we veel meer aan ouderbetrokkenheid. En op het gebied van preventie en handhaving moeten we echt nog wel meters maken, maar ik heb er vertrouwen in. Excessen zullen er altijd blijven. Wij doen het anders, denken we op Urk. Jongeren willen elkaar op zaterdagavond opzoeken. En daar is niks mis mee. Maar het moet wel beheersbaar blijven. Successen met de aanpak van Durf! moeten we vieren, zoals de clinic van Lisa Doorn en Desiree van Lunteren van Ajax en Oranje en de uitzending ‘Urk Got Talent’. Het is belangrijk dat we open staan voor positieve initiatieven, zoals laatst het magazine over biddag op Urk. Durf! is inmiddels niet meer weg te denken uit Urk. Het draagt bij aan een gezonder manier van leven.

Toerisme

Onder de vlag van De Parel heeft Urk de laatste jaren geïnvesteerd in de versterking van de recreatieve en toeristische functie. Brouwer was de bestuurlijke trekker van die kar. “Dat project hebben we nu afgerond met de komst van de Toerist Info en het Strandpaviljoen. Er was in het begin nogal kritiek van de bevolking, vooral op het paviljoen. Wat een gedrocht! Urk vond het maar niks. Wie heeft dit bedacht? Maar toen het af was, kon iedereen er prima mee leven. Het zag er prachtig uit, maar we hadden geen exploitant. Iedereen haakte af door de enorme hoeveelheid regeltjes. Dan moet je bereid zijn om maatwerk te leveren. Toen kwam Ronnie Hoefnagel in beeld. Vanaf dag 1 waren hij en zijn vrouw positief ingesteld. Toen Corona uitbrak zag hij alleen maar kansen: ik heb nu de tijd om iets goeds neer te zetten. Daar gaat Urk nog veel plezier aan beleven.”