Tegel eruit, plant erin

Gemeente Urk heeft veel tuinen waar vooral tegels en stenen liggen en weinig planten, bomen en struiken te vinden zijn. Door in uw eigen tuin overbodige tegels te vervangen door groen, draagt u een steentje bij aan het verminderen van wateroverlast in uw straat. Bovendien staat het ook nog eens heel vrolijk.

In mei organiseerden we de eerste Steenbreekactie. Bekijk de video(externe link) als u deze nog niet heeft gezien. Nu organiseren we een nieuwe actie waar we weer een aantal mooie planten weggeven. U levert op 8 oktober gratis uw tegels in tussen 9:00 uur en 12:00 uur bij de gemeentewerf (Noorderzand 24). In ruil daarvoor ontvangt u van ons twee heesters als mooi begin van uw groene tuin. Nodig ook uw buren, vrienden en kennissen uit. Samen maken we Urk groener!

3 bakken met planten voor de actie steenbreek

Voorwaarden

U kunt op 8 oktober tussen 9:00 uur en 12:00 uur maximaal 10 tegels (maximaal 1 vierkante meter) of een vergelijkbare hoeveelheid klinkers inleveren bij de gemeentewerf. U krijgt daar twee mooie heesters (een vlinderstruik en caryopteris) voor terug. Goede ruil toch?!

De gemeente doet ook mee!

Als gemeente vinden we het belangrijk om het goede voorbeeld te geven. Wij horen graag welke plek in de openbare ruimte een beetje Steenbreek kan gebruiken?! Oftewel, tegels eruit en groen erin. Heeft u een plek in gedachten die de gemeente moet aanpakken? Laat het ons weten door via deze link (externe link)een foto en adres van de locatie op te sturen. Team wijkbeheer van de gemeente gaat aan de slag met de beste inzending.

Achtergrond

Wist u dat een groene tuin veel voordelen heeft?

  • Groen neemt water op en daarmee heeft u minder wateroverlast bij flinke hoosbuien
  • Groen zorgt voor schonere lucht;
  • Groen geeft schaduw en verkoeling in warmere zomers;
  • Groen vergroot het leefgebied van vogels, insecten en andere dieren;
  • Groen dempt geluid en vermindert dus geluidsoverlast;
  • Groen vermindert stress en is goed voor gezondheid en welzijn.

Gemeente Urk doet mee aan het NK Tegelwippen. Samen met andere gemeenten stimuleren we inwoners om zoveel mogelijk tegels uit tuinen te verwijderen. We zouden het leuk vinden als u uw eigen tegelvangst fotografeert en invoert op de website van NK Tegelwippen:
www.nk-tegelwippen.nl/meedoen/(externe link), zodat gemeente Urk ook een mooi plaatsje op de groene ranglijst krijgt.

Vragen

Heeft u vragen over deze actie of over het vergroenen van uw tuin? Neem dan contact op via duurzaam@urk.nl of bel naar gemeente Urk: 0527-689868