De gemeente Urk (hierna: de gemeente) heeft het voornemen om twee percelen te verpachten.

De gemeente Urk (hierna: de gemeente) heeft het voornemen om twee percelen te verpachten, kadastraal bekend als:

  • Gemeente Noordoostpolder, sectie D nummer 2436, groot 5.07.70 hectare, gelegen aan en nabij de Monnikenweg en de Monnikentocht te Nagele (hierna: perceel 1);
  • Gemeente Noordoostpolder, sectie D nummer 2616, groot 22.00.00 hectare, gelegen aan en nabij de Karel Doormanweg te Tollebeek (hierna: perceel 2).

Met deze publicatie geeft de gemeente uitvoering aan de Didam-uitspraak van de Hoge Raad van
26 november 2021 (ECLI:NL:HR:2021:1778).

De gemeente zal deze gronden niet via een openbare selectieprocedure verpachten, maar zal deze één-op-één verpachten. Bij de voorgenomen één-op-één gronduitgifte spelen de volgende overwegingen een rol:

Algemene motivering

  1. De gemeente is bezig met de ontwikkeling van het bestemmingsplan ‘Port of Urk – Binnendijks bedrijventerrein’. In dat kader heeft de gemeente gronden nodig van een van de huidige eigenaren van gronden, waaronder de beoogde pachter, in het plangebied van Port of Urk – Binnendijks bedrijventerrein. In het kader van succesvolle verwerving van een deel van deze gronden acht de gemeente het nodig om vervangende grond aan te bieden aan de beoogde pachter voor de percelen 1 en 2;
  2. Het samenspel van pachting en verpachting vindt plaats op basis van een objectief, toetsbaar en redelijk criterium. Geen enkele andere gegadigde is in staat om de door de gemeente benodigde gronden aan te bieden en te verkopen aan de gemeente en de gemeente kan om die reden alleen aan de betreffende eigenaar vervangende gronden aanbieden. Op basis van de te compenseren gronden in combinatie met de beoogde realisatie van het bestemmingsplan is de gemeente Urk van oordeel dat er maar één serieuze gegadigde is aan wie de gemeente de gronden kan verpachten.

Perceel 1

  1. In het verleden heeft de gemeente al een groot deel van de nabijgelegen gronden, nabij perceel 1, verkocht aan de beoogde pachter. Een klein deel van die gronden, perceel 1, is daarbij niet overgegaan. Het streven van de gemeente is nu om dat kleine deel dat niet is overgegaan, alsnog aan hem onderhands te verpachten;
  2. Ook op basis van eerder gemaakte (contractuele) afspraken met de beoogde pachter, heeft de gemeente het voornemen om het perceel aan hem verpachten. In een eerdere overeenkomst tussen de gemeente en de beoogde pachter is namelijk opgenomen dat indien en voor zover de gemeente tot uitgifte over zou willen gaan (op basis van pacht en voor agrarische doeleinden), zij de beoogde pachter als eerst in de gelegenheid stelt om dit perceel te pachten. Op basis van het vertrouwensbeginsel, heeft de gemeente daarmee het vertrouwen gewekt bij de beoogde pachter dat hij het stuk grond mag pachten wanneer de gemeente over gaat tot uitgifte.

Perceel 2

  1. Voor perceel 2 is eerder een pachtovereenkomst gesloten tussen de gemeente en de beoogde pachter. Die pachtovereenkomst loopt af op 31 december 2023. In de pachtovereenkomst is opgenomen dat na afloop van de pachtduur, de gemeente de intentie heeft om een nieuwe pachtovereenkomst aan te gaan met de beoogde pachter. Op basis van deze eerder gemaakte (contractuele) afspraak, is de gemeente derhalve voornemens om perceel 2 aan hem te verpachten.

Reactietermijn

Indien u zich niet kunt verenigen met dit voornemen dient u een kort geding tegen de gemeente Urk aanhangig te maken bij de rechtbank Midden-Nederland. Met het oog op de voortgang in deze uitgiftetrajecten en het verkrijgen van duidelijkheid over de rechtszekerheid van de transacties, hanteert de gemeente een reactietermijn van 20 kalenderdagen. Indien u niet binnen de gestelde termijn van 20 kalenderdagen een kort geding aanhangig heeft gemaakt, dan wordt u geacht zich niet te verzetten tegen de hiervoor voorgenomen gronduitgifte en wordt u geacht uw rechten ter zaken te hebben verwerkt.