Vaccineren op Urk

Dit is een oud bericht.

Sinds 7 juni is sporthal de Vlechttuinen ingericht als coronapriklocatie. Een klein groepje GGD-medewerkers is dagelijks in de weer om mensen te voorzien van een Pfizer of Jansen-vaccin. Deze week staat in het teken van de arbeidsmigranten. Buitenlandse werknemers uit de hele Noordoostpolder die via werkgevers en uitzendbureaus de mogelijkheid hebben gekregen zich collectief te laten vaccineren op Urk. Veel arbeidsmigranten hebben inmiddels een prik gehaald in De Vlechttuinen.

Prik voor vissers

Zaterdag is het de beurt aan de Urkers vissers. De GGD geeft deze speciale groep die op doordeweekse dagen op zee verblijft, zaterdag de gelegenheid zonder afspraak een Jansen-vaccinatie te laten zetten. Op vertoon van een legitimatiebewijs met BSN-nummer kunnen zij zich tussen 9.00 en 12.30 uur en tussen 13.00 en 16.30 uur laten vaccineren tegen corona. Dit is een eenmalige service van de GGD, waar veel Urker vissers hopelijk gebruik van zullen maken. 

Selfieposter met tekst Ik ben gevaccineerd op Urk en logo GGD

Gemakkelijk  

Op hoogtijdagen had de vaccinatielocatie zo’n 400 prikafspraken per dag. Inmiddels heeft iedereen de oproep voor vaccinatie ontvangen en is, indien gewenst, de afspraak gemaakt. De animo wordt minder, ervaren de GGD-medewerkers. Juist daarom is er nog voldoende ruimte om een afspraak te maken en nog gemakkelijker om een vaccinatie te halen op Urk.

Sociaal gebeuren

Dag-coördinator Irene is erg tevreden over de gang van zaken in de Vlechttuinen. Het gaat er vriendelijk en menselijk aan toe. “We werken met leuke, kundige medewerkers die precies weten wat ze doen. Vaak horen we ‘ik heb er niets van gevoeld’. We prikken met hele dunne naalden en weinig vloeistof. Dat voel je nauwelijks. Heel anders dan bijvoorbeeld bloedprikken.” Vrijwilligers van het Rode Kruis en EHBO verzorgen de gevaccineerden goed na afloop en iedereen kan een selfie maken bij de speciale selfieposter. “Het is hier een heel sociaal gebeuren. Leuk om te zien,” is de ervaring van Irene.