Renovatie vissersmonument

Dit is een oud bericht.

Het meer dan 50 jaar oude monument heeft in de loop der tijd diverse schades opgelopen. Het college stelt 45.000 euro beschikbaar om het monument op te knappen. De Coöperatieve Producentenorganisatie Urk UA (PO) draagt 15.000 euro bij om gelijktijdig onderhoudswerkzaamheden aan de naamborden te verrichten. 

De bouwkundige staat van het Vissersmonument is de afgelopen jaren achteruit gegaan. Het metselwerk, voegwerk en straatwerk vertoont gebreken en ook de naamborden kunnen onderhoud gebruiken. Het waterreservoir waarop het Vissersmonument staat is bouwkundig nog prima in orde, zo blijkt uit onderzoek. De schade aan het monument komt dus hier niet uit voort.

Schoonmaak en herstelwerk

Naast een algehele schoonmaakbeurt wordt voegwerk en straatwerk hersteld en krijgen de lessenaarsplanken een onderhoudsbeurt. De firma Weerstand Natuursteen, die ook de renovatie van het monument ‘40-’45 voor zijn rekening nam, gaat de werkzaamheden uitvoeren.

Jaarlijkse herdenking

Het vissersmonument, een vrouw die uitkijkt over het IJsselmeer bij Urk

Het Vissersmonument werd op 11 mei 1968 onthuld door H.M. Koningin Juliana. Het biedt sindsdien een locatie om omgekomen vissers op een waardige manier te herdenken. De gemeenteraad nam het beheer voor haar rekening. De gemeente Urk is verantwoordelijk voor het beheer van het monument. De Coöperatieve Producentenorganisatie Urk UA (PO) doet het beheer voor de naamborden. De jaarlijkse herdenking van omgekomen vissers vindt traditiegetrouw op de zaterdag voorafgaand aan Hemelvaartsdag plaats. In 2020 en 2021 werden deze vanwege de coronamaatregelen geannuleerd.