Onthulling infopaneel voormalige luchtwachttoren

Dit is een oud bericht.

Wethouder Freek Brouwer heeft op zaterdag 11 september het nieuwe informatiepaneel onthuld, waarop de geschiedenis is te lezen van de Karel 1, de luchtwachttoren uit de Koude Oorlog die op Urk stond. Het informatiepaneel staat bij de fundamenten van de toren aan de Monumentlaan/Wijk 3.

Karel 1

Tussen de klinkers ligt het fundament van een militaire uitkijktoren uit de Koude Oorlog (1945-1991). Deze luchtwachttoren, codenaam 6K1, ‘Karel 1’, was onderdeel van een netwerk van 276 uitkijkposten verspreid over het land. Vrijwilligers van het Korps Luchtwachtdienst (KLD) keken er op uit naar vijandelijke vliegtuigen die lager vlogen dan de radar kon waarnemen.

Stille getuige

Die vijand verwachtte men uit het oosten: de Sovjets en hun bondgenoten uit de Warschaupactlanden. De toren was geen lang leven beschoren. Steeds snellere vliegtuigen en verbeterde radar maakten het via oog en oor volgen van vliegtuigen al na 10 jaar overbodig. In 1964 is de luchtwachttoren op Urk buiten gebruik gesteld en al snel gesloopt. Het betonnen fundament bleef als stille getuige achter en raakte langzaam overwoekerd. We hebben de fundamenten van de toren weer zichtbaar gemaakt, zodat dit onderdeel van de Urker geschiedenis weer zichtbaar wordt.