Koninklijke onderscheiding voor oud-schipper KNRM-Urk, Dirk Korf

Dit is een oud bericht.

In oktober 2020 nam KNRM reddingboot-schipper Dirk Korf na 32 jaar afscheid van het KNRM-station Urk.
De bedoeling was destijds om tijdens een jaarlijkse bemanningsavond afscheid te nemen van de oud-schipper en hem een koninklijke onderscheiding op te spelden maar door corona werd dit iedere keer maar uitgesteld.

Afgelopen dinsdag, 5 oktober, was het zover. De oud-schipper werd onverwachts opgehaald van huis en op bijzondere wijze naar het boothuis gereden waar familie en bemanning als verrassing bijeen waren gekomen en kon alsnog door de burgemeester van den Bos, tevens voorzitter KNRM-Urk, de onderscheiding opgespeld worden.

Burgemeester Cees van den Bos spelt de Koninklijke onderscheiding op bij Dirk Korf
Burgemeester Cees van den Bos, tevens voorzitter KNRM, speldt oud-schipper Dirk Korf de koninklijke onderscheiding op.

In de periode die Dirk Korf als vrijwilliger bij de KNRM actief was zijn er veel zaken veranderd. Zo groeide het aantal acties van gemiddeld 24 per jaar naar meer dan 60 per jaar. Ook de benodigde bemanningsleden verdubbelde in die periode. De oud-schipper stond aan de verandering dat alle bemanningsleden getraind werden om met beide reddingboten te kunnen varen zodat iedereen breed inzetbaar was.

Kortom in de periode van Dirk Korf is er veel veranderd en die veranderingen worden tot op de dag van vandaag voortgezet.

Dirk Korf is betrokken geweest bij 908 acties, waarbij 1.435 mensen en 25 dieren werden gered of veilig aan wal werden geholpen.