De Rossini die momenteel in de Urker haven ligt, wordt vervangen door een kleiner opvangschip. Het contract van de Rossini verloopt in november. ,,We willen en kunnen onze vluchtelingen niet dakloos op de kade zetten. Als gemeente hebben we de verplichting om deze mensen humaan op te vangen. Wel zijn we genoodzaakt om de opvangcapaciteit aan te passen aan onze Urker draagkracht’’, zegt burgemeester Cees van den Bos.

De oorlog in Oekraïne duurt voort. Oekraïense vluchtelingen kunnen nog steeds niet veilig terug naar hun thuisland. ,,We hebben gezocht naar de beste oplossing en daarom hebben we als college van burgemeester en wethouders besloten om opnieuw een schip te huren. Wel is het schip zo’n zestig meter korter en acht meter lager dan de Rossini en beschikt over 49 hutten, waarin plek is voor honderd vluchtelingen. De overige vluchtelingen krijgen een andere veilige plek in ons land. Hoe en waar: daar wordt op dit moment keihard aan gewerkt.’’

Groot schip in de haven
De Rossini, het opvangschip dat nu nog in de Urker haven ligt.

Aanpassen aan draagkracht

De gemeente Urk heeft in de afgelopen tijd een complete organisatie opgezet: opvang, zorg, onderwijs, welzijn. ,,Er is ongelooflijk veel werk verzet, fantastisch ook hoeveel vrijwilligers via Caritas meehelpen. Maar je kunt niet continu in de vijfde versnelling staan, daarom zijn we genoodzaakt om de opvang aan te passen aan de draagkracht van Urk, de haven, de gemeenschap. Laten we er samen voor zorgen dat de Oekraïense vluchtelingen de Urker gastvrijheid blijven ervaren’’, aldus Van den Bos.

Twaalf maanden

Zoals het nu lijkt, blijft de boot voor twaalf maanden in de Urker haven. Wanneer de oorlog eerder voorbij is, wordt de situatie opnieuw bekeken. De kosten van de opvang worden vergoed door het rijk.