Burgemeester en wethouders hebben ingestemd met de Transitievisie Warmte Urk die de route beschrijft naar een aardgasvrije gebouwde omgeving in 2050. Het college heeft afgesproken dat ze de inhoud van deze visie periodiek herijken. Op 11 november behandelt de gemeenteraad de Transitievisie Warmte.

De gemeente werkt aan een duurzaam, aardgasvrij Urk in 2050. Een eerste stap is een plan om alle huizen en gebouwen op Urk aardgasvrij te maken. Deze Transitievisie Warmte is niet alleen de aanzet voor alternatieven voor aardgas, maar geeft ook aan welk alternatief voor welke wijk het meest geschikt, logisch en betaalbaar is. Wethouder Gerrit Post: “In samenwerking met inwoners en bedrijven willen we stapsgewijs en zorgvuldig de juiste keuzes maken om de overstap te maken naar duurzame, maar vooral ook betaalbare warmte. Deze visie is daarvoor onze routekaart."

Samen

In het Klimaatakkoord is afgesproken dat alle gemeenten eind 2021 een Transitievisie Warmte hebben vastgesteld. Welke duurzame warmteoplossing past het beste en wanneer is een wijk kansrijk om van het aardgas af te gaan. Iedere wijk is immers anders. De gemeente is samen met inwoners en andere betrokken partijen bezig geweest met het opstellen van de visie en heeft de reacties uit de inzageperiode verwerkt in het plan. Ook het  vervolgproces voert de gemeente samen met inwoners en betrokkenen uit.

De koers van Urk

In deze eerste Transitievisie Warmte Urk ligt de nadruk op het besparen van energie en isoleren van woningen. Daarnaast onderzoekt de gemeente de beste en meest kansrijke mogelijkheden. In de periode tot 2030 leert de gemeente van de opgedane ervaringen van andere gemeenten en neemt kennis van nieuwe technieken. Het derde spoor is de aanmoediging van de geleidelijke energietransitie, waarbij inwoners op logische momenten zelf kiezen voor een aardgasvrije warmte-oplossing, zoals bij verhuizing en verbouwing. Bij iedere wijk passen andere mogelijkheden. De WAT-kaart in de visie is een voorstel van de mogelijke warmteoplossingen die het minste kosten voor de hele maatschappij.  

Meer informatie over de transitievisie warmte Urk