De gemeente en politie worden veel gebeld naar aanleiding van de gebeurtenissen op zondagochtend 28 maart. Op basis van deze vragen geeft de driehoek de bijbehorende verklaring af.

Deze ochtend is er een incident geweest tussen een automobilist en een journalist. Daarnaast heeft nog een incident plaatsgevonden tussen dezelfde journalist en twee mannen. Beide incidenten staan op beeld. De journalist gaat naar eigen zeggen aangifte doen.

De driehoek keurt de incidenten die vanochtend hebben plaatsgevonden ten zeerste af. Wij staan voor zowel persvrijheid als vrijheid van godsdienst. En iedereen heeft het recht om wel of niet in gesprek te gaan met journalisten. We respecteren elkaar daarbij. Geweld hoort daar niet bij. De politie was vanmorgen opvallend en onopvallend aanwezig op Urk. Om escalatie te voorkomen is in deze specifieke situaties niet direct ingegrepen, maar er voor gekozen om de rust ter plaatse zo snel mogelijk te herstellen. De politie heeft contact met de betreffende journalist en zijn redactie over het doen van aangifte om tot vervolgstappen te komen.

Gemeente Urk