Gemeente zet in op AED in de buurt

De overlevingskans na een hartstilstand is het grootst als iemand binnen 6 minuten reanimeert en een defibrillator (AED) aansluit. Daarom heeft de gemeente Urk samen met een aantal partijen een aantal jaren geleden via een PR-campagne de aandacht gevestigd op de registratie bij HartslagNu. De gemeente wil nu een volgende stap zetten.

Flyer over reanimeren en AED's

HartslagNu registreert niet alleen daar waar AED’s hangen in een gemeente, maar registreert ook de vrijwilligers die reanimatie kunnen uitvoeren. Bij een 112-melding worden deze vrijwilligers opgeroepen. “Hoewel de campagne zijn vruchten heeft afgeworpen roepen we vrijwilligers en organisaties blijvend op om zich aan te melden. En zo dragen we gezamenlijk zorg voor de veiligheid in Urk” aldus wethouder Freek Brouwer. “Trouwens biedt het aanmelden van de AED ook praktische voordelen voor een bedrijf of organisatie. Zo krijg je een melding als de batterij verloopt.”

AED’s naar buiten brengen

Binnen de registratie signaleert de gemeente dat het merendeel van de AED’s binnen een gebouw hangt. Dat zorgt er voor dat deze dus niet 24/7 beschikbaar zijn. “Daar willen we verandering in brengen. Binnen een straal van 500 meter moet eigenlijk een AED 24/7 beschikbaar zijn”. De gemeente heeft daarom organisaties op cruciale punten gevraagd om hun AED naar buiten brengen.  “Hiervoor stellen we een financiële vergoeding beschikbaar.”

“Onjuiste stickers wegdoen”

Het valt de wethouder op dat vooral winkels wel beschikken over een sticker op de raam dat een AED aanwezig is, maar dat deze toch niet meer aanwezig is. Ook ziet hij menig groene sticker op de ramen met het BKU-alarmsysteem, terwijl dat al jaren niet meer actief is. “Juist wanneer snelle hulp geboden moet worden en hulpverleners niet direct 112 bellen kan zo’n sticker verwarring geven met verstrekkende gevolgen.” Juiste registratie van de AED bij HartslagNu moet verwarring voorkomen. Daarbij doet de wethouder ook een oproep aan de winkeliers en bedrijven “Loop eens langs de eigen etalage en haal onjuiste AED-stickers weg.”