Energiebesparingsactie

Energiebesparingsactie verlengd

De Energiebesparingsactie is verlengd t/m 31 december 2024. De gemeente kan nu nog meer inwoners helpen met het isoleren van hun koopwoning. Het doel is om de energierekening van de eigenaren te verlagen en het wooncomfort te verhogen. Lees verder wanneer u recht heeft op een vergoeding.

Wat we u kunnen aanbieden verschilt per inkomenssituatie en het energielabel van uw woning.

Er zijn drie situaties mogelijk

  • Het inkomen van uw huishouden is lager dan 170% van het Wettelijk Sociaal Minimum. Hoeveel dat precies is, leest u af in de tabel hieronder. Als uw inkomen lager is dan dit bedrag, vergoedt de gemeente tot €4.000,00 aan energiebesparende maatregelen aan uw woning, zoals bijvoorbeeld HR++ glas of dakisolatie.
  • Als uw koopwoning een definitief energielabel D of slechter heeft of minimaal twee slechte energetische onderdelen (vloer, spouwmuur, dak, etc.), vergoedt de gemeente tot €1.700,00 aan energiebesparende maatregelen aan uw woning. De meeste woningen ouder dan 1985, zijn slecht geïsoleerd en hebben vaak een energielabel van D of lager. Het bedrijf Susteen checkt de staat van uw huidige isolatie bij het adviesgesprek aan huis.
  • Gelden beide situaties niet voor u? Dan vergoedt de gemeente helaas geen kosten voor u. U kunt wel meedoen met de actie. U krijgt dan een gratis adviesgesprek aan huis door het bedrijf Susteen. Zij maken vrijblijvend een offerte voor de werkzaamheden en regelen de aannemers die het werk uitvoeren. U betaalt de werkzaamheden zelf.

Het filmpje onderaan deze pagina geeft alvast wat meer informatie.

Wat zijn de voorwaarden?

De gemeente neemt (een deel van) de kosten op zich als u:

  • eigenaar bent van een woning op Urk;
  • 21 jaar of ouder bent;
  • een geldig Nederlands identiteitsbewijs of een geldige verblijfsvergunning heeft;
  • minder verdient dan 170% van het WSM. De gemeente betaalt dan tot € 4.000,00 aan energiebesparende maatregelen aan uw woning. Om de inkomensgrens van 170% van het WSM te bepalen, gebruikt u onderstaande tabel.
  • een hoger inkomen heeft dan 170% van het WSM, maar uw woning een definitief energielabel heeft van D of slechter of minimaal twee slechte energetische onderdelen (vloer, spouwmuur, dak, etc.). U krijgt dan een vergoeding van de gemeente van maximaal € 1.700,00. Uw inkomen maakt in dit geval niet uit.
Tabel inkomensgrens 170% Wettelijk Sociaal Minimum (WSM)
 21 jaar tot de pensioengerechtigde leeftijdPensioengerechtigden
Alleenstaanden of alleenstaande ouders€ 2.068, 26€ 2.308,01
Gehuwden of samenwonenden€ 2.954,64€ 3.134,12

De bedragen die in de tabel staan, gaan over het netto maandsalaris, inclusief vakantiegeld.

Voorbeeld hoe u deze tabel afleest

U bent 30 jaar en getrouwd. Het maandelijkse inkomen van u en uw partner is opgeteld €2.500,-. Dit is dus lager dan €2.954,64. Daardoor kunt u meedoen met de actie en krijgt u de kosten vergoed tot een bedrag van €4.000,-.

Filmpje met uitleg

Om de energiebesparingsactie duidelijk uit te leggen, hebben we een filmpje gemaakt.

Veel gestelde vragen

Worden uw gegevens gecontroleerd?

Ja, de gemeente controleert bij de aanvraag en achteraf uw gegevens. De gemeente mag bij andere instanties en personen informatie over u (en uw partner) opvragen als dit nodig blijkt te zijn. Zo kan de gemeente controleren of u recht heeft op de bijdrage van maximaal € 4.000,00 of € 1.700,00. Dit geldt vooral voor woningeigenaren die een inkomen hebben lager dan 170% van het WSM.

Tot wanneer loopt de actie?

De energiebesparingsactie loopt tot en met 31 december 2024.