Huishoudelijke hulp

Als u in aanmerking wilt komen voor Schoonmaakondersteuning kunt u een aanvraag indienen bij het Sociaal Zorgteam .

Om uw persoonlijke situatie in kaart te brengen komt iemand bij u thuis om uw aanvraag te bespreken. Een indicatie voor Schoonmaakondersteuning kan alleen worden afgegeven op basis van specifieke (deel)taken die overgenomen dienen te worden, de gebruiksruimten en het aantal personen in het huishouden. Dit alles op basis van uw persoonlijke omstandigheden en mogelijkheden. De normtijden die gehanteerd worden zijn gebaseerd op onderzoek van Onderzoeksbureau HHM.

Een indicatie voor de maatwerkvoorziening Schoonmaakondersteuning bestaande uit licht en zwaar huishoudelijk werk en verzorging kleding/linnengoed wordt alleen  afgegeven indien geen sprake is van gebruikelijke hulp, een algemene voorziening geen passende bijdrage is en er verder geen andere personen in het netwerk zijn die deze taken kunnen overnemen.

Voor schoonmaakhulp kunt u kiezen uit

  • Een eigen hulp die wordt betaald met een persoonsgebonden budget (pgb)
  • Een hulp via zorg in natura bij een zorgaanbieder

1. Een eigen hulp

Om deze hulp te kunnen betalen, moet u een zorgovereenkomst afsluiten met uw hulp. Deze overeenkomst vindt u op de website van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) .

Ook moet  u een budgetplan PGB  invullen voor de gemeente. De Sociale Verzekeringsbank betaalt uw hulp maandelijks het afgesproken bedrag uit. De gemeente zorgt ervoor dat de Sociale Verzekeringsbank het bedrag tijdig heeft om de uitbetaling te kunnen doen. 

2. Een hulp via een zorgaanbieder

De gemeente Urk heeft zes aanbieders die Schoonmaakondersteuning bieden. U kunt zelf een keuze maken uit 1 van deze aanbieders. De gemeente betaalt rechtstreeks aan de zorgaanbieder.

U maakt zelf afspraken met de zorgaanbieder over de Schoonmaakondersteuning.

Heeft u hulp nodig bij de aanvraag?

De cliƫntondersteuners van Caritas kunnen u helpen bij uw aanvraag. Neem hiervoor contact op met Caritas, Tel (0527) 68 33 46.