Burgerparticipatie

De gemeente Urk wil graag met haar bewoners en de buurtverenigingen samenwerken. Samen kunnen we zorgen voor een mooie, schone en veilige buurt. Als bewoner weet u wat er in uw buurt speelt en hoe uw buurt verbeterd kan worden, daarom heeft de gemeente Urk graag dat u met haar meedenkt. Vragen, opmerkingen, meldingen en suggesties zijn van harte welkom.

De gemeente Urk is al bezig met een tweetal activiteiten, namelijk het organiseren van een buurtschouw en Mooi Schoon Urk.

Buurtschouw

Sinds kort organiseert de gemeente Urk een zogenoemde ‘buurtschouw’. Tijdens een buurtschouw gaat de gemeente samen met de buurtvereniging en de bewoners een ronde door een bepaalde buurt maken.

Wat houdt een buurtschouw in?  

De buurtschouw is bedoeld voor ideeën, vraagstukken of knelpunten in de openbare ruimte of op het sociale vlak. Bijvoorbeeld: een lelijke plek in de buurt die bewoners willen opknappen, een gevaarlijke verkeerssituatie, het verbeteren of verschuiven van een plek waar jongeren hangen, etc.

Bewoners kunnen zogenoemde schouwpunten inleveren en deze punten worden meegenomen tijdens de buurtschouw. Naar aanleiding van de ingezonden schouwpunten wordt door de buurtvereniging samen met de gemeente een route door uw buurt uitgestippeld. Tijdens het lopen van de route bekijken we een aantal schouwpunten en bespreken we of, door wie en op welke wijze de punten kunnen worden opgepakt. Naast de gemeente en andere instanties kunt ook u als bewoner een rol spelen bij het realiseren van de punten!

Terugkoppeling

De gemeente Urk wil de schouwpunten graag terugkoppelen naar de bewoners. Om dit zo goed mogelijk te doen zijn de schouwpunten verzameld in een overzicht, waar de resultaten en de status van de schouwpunten te vinden zijn.

Overzicht schouwpunten

Informatie en vragen

Voor meer informatie of vragen betreft de schouw kunt u bellen naar 0527-689928 en vragen naar Menno Trouwborst of mailen naar: eigenbuurt@urk.nl

Meldingen leefomgeving

Goed beheer van uw wijk is mensenwerk en vereist samenspel. De gemeente Urk wil samen met u werken aan een mooie, schone en veilige buurt. Als bewoner weet u wat er in uw buurt speelt. Daarom willen we u vragen contact op te nemen met het serviceportaal wanneer u vragen, opmerkingen, meldingen of suggesties heeft.

Bel 0527 689928 of mail naar serviceportaal@urk.nl

Digitaal formulier

Ook kunt u gebruik maken van het digitale formulier 'melding openbare ruimte'.

Welke gegevens hebben wij nodig om te kunnen reageren op uw vraag, opmerking, melding of suggestie?

 1. Wat is er aan de hand (korte omschrijving onderwerp)?
 2. Waar is het (straatnaam en evt. huisnummer)?
 3. Hoe kunnen we u bereiken (voor meer informatie en terugkoppeling)?

Voorbeelden van vragen, opmerkingen, meldingen en suggesties zijn:

 • Wanneer wordt er besloten om een boom te kappen?
 • Het groen wordt op deze plek niet goed onderhouden!
 • De lantaarnpaal op de hoek van die straat is al een tijd stuk.
 • Zou er op die locatie niet een hangplek voor jongeren gecreëerd kunnen worden?

Zwerfvuilkar

De gemeente Urk heeft sinds kort ook een zwerfvuilkar in haar bezit. Deze kar is gratis beschikbaar voor scholen, buurten en verenigingen. De gemeente wil zo samen met de bewoners de leefomgeving schoon houden. Het motto is dan ook ‘Samen houden we Urk schoon’.

Mogelijkheden zwerfvuilkar

 • In de kar ligt allerlei materiaal om samen de klus te klaren, namelijk:
 • Vuilniszakken
 • Prikkers voor kinderen en volwassenen
 • Hesjes voor kinderen en volwassenen
 • Bezems
 • Scheppen
 • Hondenpoepzakjes
 • Kruiwagen
 • Enz.

Informatie en reservering

Voor meer informatie, vragen of het reserveren van de kar kunt u bellen naar 0527-689928 of mailen naar: eigenbuurt@urk.nl

 • Lees voor