Wat kunt u zelf doen?

Inbrekers, autokrakers, fietsendieven, ze weten als geen ander gebruik te maken van de donkere dagen. Om het hen toch zo lastig mogelijk te maken om toe te slaan, attenderen wij u graag op onderstaande tips:

 • Gaat u op vakantie? Licht buren of familie in.
  Buren of familieleden kunnen tijdens uw vakantie op uw woning letten en helpen deze een bewoonde indruk te geven. Dit kan door de post weg te halen, plantjes water te geven, de auto af en toe eens op de oprit te zetten en een lampje aan te doen.
 • Dagje weg? Deur op slot!
  Als deuren of ramen openstaan, kunnen insluipers zonder in te breken uw woning binnenkomen en er binnen enkele minuten met uw spullen vandoor gaan. Doe daarom uw deuren en ramen goed op slot, ook als u alleen maar heel even naar de buren toegaat of boodschappen gaat doen.
 • Leg geen kostbare spullen in het zicht.
  Dit geldt voor thuis maar ook voor uw auto. Zelfs al liggen uw spullen in een afgesloten tas in de auto: voor een autokraker kan dat al reden genoeg zijn om een gokje te wagen. Beter kunt u de spullen meenemen of uit het zicht leggen.
 • Lijkt het aanbod te mooi om waar te zijn, dan is het dat waarschijnlijk ook.
  Veel zelfstandige ondernemers hebben grote financiële problemen door de coronacrisis. Als u als ondernemer het hoofd moeilijk boven water kunt houden kan het verleidelijk zijn om met een criminele weldoener zaken te doen. Door in uw bedrijf te investeren kunnen zij hun criminele geld witwassen. U kunt maar één keer nee zeggen! Wijs een ‘te mooi’ aanbod resoluut af en maak duidelijk dat u geen zaken doet met degene die het aanbiedt. Lees de kleine lettertjes, waar tekent u exact voor? Kijk goed met wie u in zee gaat. Ga in gesprek met de koper, vraag om originele legitimatie (geen kopie), bedrijfsgegevens en doe een check bij de Kamer van Koophandel.   
 • Als u iets verdachts opmerkt, bel dan direct 112. Snel alarm slaan betekent meer kans om de inbrekers te pakken.

Let ook op digitale criminaliteit (cybercrime)

Hierbij gaat het om een misdaad gepleegd met bijvoorbeeld een computer, smartphone, smartwatch of tablet. Voorbeelden van cybercrime zijn hacking, DDoS-aanvallen, virussen, ransomware, malware, enzovoort. Digitale veiligheid is helaas niet te garanderen. U kunt wel maatregelen nemen om de kans om slachtoffer van cybercriminaliteit te worden zo klein mogelijk te maken:

 • Zorg dat uw computer goed beveiligd is en installeer updates zodra ze beschikbaar zijn.
 • Maak gebruik van een virusscanner, firewall, scriptblockers (apps die scripts tegenhouden die een virus kunnen bevatten).
 • Gebruik een sterk wachtwoord – bijvoorbeeld een lange wachtzin -. Deze is voor u gemakkelijk te onthouden en voor criminelen moeilijk te achterhalen.
 • Klik niet zomaar op een link.
 • Geef nooit uw inloggegevens af.   
 • Maak regelmatig een back-up van uw waardevolle bestanden (bijvoorbeeld foto’s, video’s of documenten).
 • Meer informatie hierover vindt u onder meer op www.veiliginternetten.nl.

Heeft u als bedrijf of inwoner last of schade ondervonden door cybercrime? Twitter het met #CyberUrk. Zo kunnen we elkaar waarschuwen, van elkaar leren en erger voorkomen! Doe daarnaast ook aangifte bij de politie, via 0900-8844 of op het politiebureau. 

Meld u aan voor Burgernet

Burgernet wordt door de politie ingezet bij diefstal of inbraak, maar bijv. ook bij overvallen en vermissing van personen. Via een sms-bericht, spraakbericht of e-mail geeft de politie een duidelijk signalement door aan alle Burgernet-deelnemers in de omgeving. Zo weet u als omwonende (thuis en op vakantie) wat er in uw eigen buurt gebeurt en kunt u meezoeken of maatregelen nemen om te voorkomen dat u ook slachtoffer wordt. Burgernet wordt overal in Nederland met veel succes ingezet. Daarom het verzoek aan u om u nu ook aan te melden. Dat kan via www.burgernet.nl. U ontvangt dan alle Burgernet-berichten vanuit de opgegeven werk- of woonplaats. Hoe meer ogen en oren, bijvoorbeeld bij de opsporing van een verdachte, hoe groter de kans op succes! Voor meer informatie kunt u terecht op ons gemeentehuis of door een e-mail te sturen naar burgernet@urk.nl.