Hier vindt u de meest gestelde vragen over de dienstverlening van de gemeente Urk i.v.m. het coronavirus.

Is het gemeentehuis normaal geopend?

De dienstverlening van de gemeente Urk blijft beschikbaar voor inwoners. Door het coronavirus is de dienstverlening met ingang van maandag 23 maart 2020 tijdelijk anders. Wij volgen het RIVM-advies en nemen maatregelen om verdere verspreiding van het coronavirus te beperken. Hieronder leest u wat dat voor u betekent.

Op afspraak

 • Vanaf maandag 23 maart 2020 kunt u dagelijks bij ons terecht op afspraak. U kunt via onze website zelf een afspraak maken. Zonder dat anderen achter u staan te wachten, kunnen wij dan de tijd nemen om u goed van dienst te zijn. U kunt op werkdagen bij ons terecht van 9:00-12:30 uur en van 14:00-17:00 uur. Na telefonische afspraak (!) kunt u ook op zaterdag (alleen in de even weken) terecht tussen 10:00-11:00 uur.
 • Lukt het om de een of andere reden niet om online een afspraak te maken? Dan kunt u ons ook bellen: (0527) 689868. Zonder afspraak kunnen wij u helaas niet helpen.
 • Heeft u verkoudheidsklachten? Verplaats of annuleer uw afspraak dan.
 • Wij verzoeken u zoveel mogelijk met pin te betalen.

Wat gebeurt er als medewerkers gezondheidsklachten hebben?

Medewerkers met gezondheidsklachten melden zich ziek en werken niet. En medewerkers met lichte klachten, zoals een beginnende verkoudheid, werken thuis. Er is een continuïteitsplan, zodat alle taken binnen de gemeente kunnen worden vervuld.

Gaan de huisbezoeken door?

Als u een urgente hulpvraag hebt, nemen wij eerst telefonisch contact met u op.

Gaan (raads)vergaderingen door?

(Update 10-11-2020)

Vergaderingen van de gemeenteraad en commissievergaderingen vinden vanaf 10 november 2020 weer digitaal plaats.Overleggen met externe partners die niet urgent zijn, vinden ook digitaal plaats.

 

Wordt het afval opgehaald?

Het afval wordt gewoon ingezameld op de datums die ROVA heeft gepubliceerd op de afvalkalender.

Meer informatie van de ROVA

Hoe zit het met huwelijken in het gemeentehuis?

Huwelijksvoltrekkingen gaan door (update 21-06-2021)

De Nederlandse corona-aanpak is erop gericht het virus maximaal onder controle te houden, de zorg niet te overbelasten en kwetsbare mensen in de samenleving te beschermen. De volgende maatregelen heeft de gemeente Urk moeten treffen bij de voltrekking van de huwelijken:

Dit zijn de nieuwe maatregelen vanaf 5 juni

 • Aantal personen per locatie
  Locatie Aantal personen Opmerking
  Gemeentehuis 30 exclusief trouwambtenaar en bode
  De Koningshof 50 exclusief trouwambtenaar en bode
  De Zuiderzee 30 exclusief trouwambtenaar en bode
  Museum 20 inclusief trouwambtenaar en bode

   Houd de website in de gaten of deze aantallen nog aangepast worden.

 • Gratis huwelijken en de huwelijken voor een tarief van € 75,00, kunnen gewoon plaatsvinden. Het toegestane aantal personen bij deze huwelijken zijn al beperkt en vallen binnen de toegestane norm.

Bij al deze samenkomsten geldt dat deze alleen mogen doorgaan als alle hygiënemaatregelen ter bestrijding van het corona-virus in acht worden genomen en men 1.5 meter afstand tot elkaar houdt.

 • Het bruidspaar en de aanwezigen bij de huwelijksvoltrekking worden verzocht om een mondkapje te dragen. De bode en de trouwambtenaar dragen een mondkapje. De bode vangt iedereen op bij de deur en geleidt iedereen via de kortst mogelijke route naar de zaal. In de trouwzaal, wanneer iedereen zit, mag het mondkapje af. Na de huwelijksvoltrekking, voordat men gaat staan om de trouwzaal te verlaten, zet men het mondkapje weer op. (Vanaf 26 juni 2021 vervalt deze regel)
 • Aangezien we 1.5 meter afstand tussen de aanwezigen moeten houden, laat de ruimte in onze trouwzalen het niet toe om meer mensen toe te laten;
 • Ook kinderen onder de 18 jaar worden meegerekend bij de aanwezige personen;
 • De opstelling van de stoelen in de trouwzaal zal zodanig zijn dat er voldoende ruimte tussen de stoelen zit. De stoelen staan op een vaste plaats en er mag niet met de stoelen geschoven worden;
 • Wij hanteren een beleid dat de aanwezigen één voor één de trouwzaal/trouwlocatie in mogen en dat men daar 1.5 meter tussen moet laten. Dit geldt uiteraard ook bij het verlaten van de trouwzaal/trouwlocatie en bij het wachten voor en bij de trouwlocatie. Na de huwelijksvoltrekking is het niet toegestaan om buiten de trouwlocatie samen te gaan staan voor eventueel foto’s, feliciteren, praten, etc.;
 • Handen schudden (felicitaties) is niet toegestaan;
 • En vergeet niet: heeft u klachten heeft zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn en hoesten, verhoging of koorts? Blijf dan thuis. Heeft u huisgenoten met koorts en/of benauwdheid? Dan moet u ook thuis blijven. Dit geldt voor alle aanwezigen.  

Deze maatregelen zijn van toepassing op de huwelijken t/m 31 juli 2021.  

Is het zwembad open?

Zwembad 't Bun geopend voor zwemlessen

Vanaf dinsdag 25 mei 2021 zal het zwembad ook geopend worden voor het zwemmen van banen. Hiervoor kunt u een tijdslot reserveren. Recreatief zwemmen zal nog niet mogelijk zijn.

Reserveer een tijdslot voor banenzwemmen

Via onderstaande knop vindt u meer informatie met welke voorzorgsmaatregelen de zwemlessen weer worden opgestart. 

Klik hier voor alle informatie over het zwembad.