Vrijdag 22 november 2019 is de gemeente Urk gestart met de renovatie van het oorlogsmonument. Op Urk wordt al sinds 1946 de Tweede Wereldoorlog bij het 'Monument voor de Gevallen Urkers' herdacht. Het monument is opgericht ter nagedachtenis aan verzetsmensen en oorlogsslachtoffers uit Urk.

Op de foto v.l.n.r.  Piet Pasterkamp van Stichting Kropveld, Hans Crebas, Simon Gerssen (weerstand Natuursteen), Jurie van den Berg, Atie Edink, Jelle Bakker, Marjanne Foppen, Jelle van Slooten (comité Kropveld) en wethouder Freek Brouwer bij het Oorlogsmonument  van Urk
V.l.n.r. Piet Pasterkamp van Stichting Kropveld, Hans Crebas, Simon Gerssen (Weerstand Natuursteen), Jurie van den Berg, Atie Edink, Jelle Bakker, wethouder Freek Brouwer, Marjanne Foppen, Jelle van Slooten (comité Kropveld).

75 jaar vrijheid

Het Urker oorlogsmonument staat al jaren bloot aan de weersinvloeden en dit heeft zijn sporen nagelaten. Reden voor de Gemeente Urk om het monument te renoveren, zodat het er tijdens het herdenken van 75 jaar vrijheid weer waardig uit ziet. Op 4 mei 2020, wordt voor de 75ste keer de Tweede Wereldoorlog herdacht. Een bijzonder moment waarop we stil staan bij het feit dat we in Nederland al 75 jaar in vrijheid mogen leven.