Meindert de Boer ontvangt Draaginsigne Gewonden

Dit item is verlopen op 19-03-2018.
Uitreiking Draaginsigne Gewonden aan Meindert de Boer

Vrijdag 9 maart 2018 ontving Bosnië-veteraan Meindert de Boer, inwoner van de gemeente Urk, in het gemeentehuis, het Draaginsigne Gewonden uit handen van burgemeester Pieter van Maaren. Ook sprak de burgemeester zijn waardering uit richting de bijna honderd veteranen die de gemeente Urk telt.

Respect

Meindert de Boer maakte in 1996 deel uit van de vredesmacht NAVO Implementation Force (IFOR) die in Bosnië vrede af moest dwingen waar vrede vaak nog ver was te zoeken of zeer kwetsbaar was. De missie was vol risico’s, er werd belangrijk werk verricht onder uiterst moeilijke omstandigheden. Beschietingen, intimidatie en tegenwerking van de strijdende partijen stelden in Bosnië de NAVO-militairen vaak op de proef. Burgemeester van Maaren spreekt zijn respect uit voor het werken onder deze zware omstandigheden: “Ook u heeft als jonge korporaal een hoge prijs betaald. De traumatische gebeurtenissen, reddende handelingen en de daarbij soms gevoelde machteloosheid hebben ook bij u een mentale wond geslagen”. De gemeente Urk hecht er waarde aan dat er belangstelling en respect voor veteranen is. Dit wordt ook gestimuleerd op bijvoorbeeld de basisscholen. Via het Veteraneninstituut vertellen deze en de komende weken op maar liefst drie Urker basisscholen veteranen over hun uitzendervaringen.

Over Draaginsigne Gewonden

Veel landen kennen gewondenmedailles voor militairen. Nederland is echter het enige land ter wereld dat als erkenning van psychisch letsel aan militairen en veteranen een dergelijke decoratie toekent. Het Draaginsigne Gewonden is een zichtbaar teken van respect voor en dank aan hen die tijdens oorlogen of vredesmissies lichamelijk of geestelijk gewond zijn geraakt. Sinds 1990 is het draaginsigne aan ruim 5.000 veteranen toegekend. Dat is minder dan 1% van alle Nederlandse militairen die tijdens oorlogen en vredesmissies zijn ingezet. Dat maakt het DIG nog unieker en waardevoller. Het zilveren, kruisvormige draaginsigne bestaat uit een horizontale balk met de Latijnse spreuk “vulneratus nec victus”, oftewel ‘gewond, maar niet verslagen’.