Isoleren van woningen

Dit item is verlopen op 27-09-2018.

Bij de gemeente en het Energieloket komen regelmatig vragen binnen over het isoleren van woningen. Het gaat dan vooral over subsidiemogelijkheden. Onderstaand geven wij u meer informatie over het isoleren van woningen en de btw-tarieven.

Isoleert u een woning? En is het doel hiervan dat de woning energiezuiniger wordt? Dan vallen de arbeidskosten voor het aanbrengen van het isolatiemateriaal aan vloeren, muren en daken bij woningen ouder dan 2 jaar onder het 6%-tarief. Voorbeelden van isolatiemateriaal zijn:

 • glaswol
 • steenwol
 • piepschuim
 • (isolatie)glas
 • polyurethaan (PUR/PIR)

  Deuren, kozijnen en riet zijn voorbeelden van zaken die niet gelden als isolatiemateriaal.

  Materiaalkosten 21% btw

  De (isolatie)materialen vallen onder het 21%-tarief, ook als u die materialen in uw eigen bedrijf maakt.

  Andere werkzaamheden dan isoleren

  Verricht u andere werkzaamheden? Bijvoorbeeld sloopwerk voorafgaand aan het isoleren, het installeren van zonwering of het bouwen van een dakkapel? Deze werkzaamheden vallen onder het 21%-tarief. 

  Verricht u zowel werkzaamheden die onder het 21%-tarief vallen als werkzaamheden die onder het 6%-tarief vallen? Dan splitst u het werk in een deel 21% en een deel 6%.

  Informatie

  Heeft u vragen over isoleren en/of verduurzaming van uw woning, kom dan naar het gratis spreekuur van het Energieloket, elke 1e woensdagmiddag van de maand in het gemeentehuis.

 • Lees voor