In oktober 2017 is op Urk in het oude dorp een blauwe zone ingevoerd. Het gebied omvat Wijk 1 t/m 8, Bornholmlaan, Staversekade, Klifweg en ’t Klif (Oude Dorp). De reden daarvoor is dat in de afgelopen jaren het aantal auto’s in het Oude Dorp toegenomen is. Hierdoor was er te weinig parkeergelegenheid in het Oude Dorp. De gemeenteraad heeft in de beleidsnotitie ‘Verkeren in het Oude Dorp’ een aantal maatregelen vastgesteld.

Hoe weet ik dat er een blauwe zone (parkeerschijfzone) geldt?

De ingang van de parkeerschijfzone wordt duidelijk aangegeven met verkeersborden en een blauwe lijn. De parkeervakken hebben ook een blauwe lijn. Bezoekers mogen met een blauwe parkeerschijf max. 2 uur parkeren.

Woningen en bedrijven in de parkeerschijfzone krijgen 1 ontheffing

De beschikbare parkeercapaciteit in het Oude Dorp is ongeveer 1 parkeerplaats per woning. Hier moet efficiënt mee omgegaan worden. Daarom wordt er 1 ontheffing per adres gegeven. De aanvrager moet ingeschreven staan op het adres van de woning. Een bedrijf moet gevestigd zijn op het adres. De ontheffing bevat het kenteken van het voertuig dat gekoppeld is aan het adres. Het bevat dus geen persoonsgegevens. Met een ontheffing kan zonder tijdsbeperking altijd geparkeerd worden in het Oude Dorp.

Hoe kan ik een ontheffing aanvragen?

U kunt de ontheffing aanvragen met uw DigiD. Kunt u de aanvraag niet met uw DigiD doen, dan kunt u bij de balie van het gemeentehuis een aanvraagformulier afhalen om de ontheffing aan te vragen.

Ontheffing aanvragen

Extra parkeerruimte bij de Slikhoogte en het haventerrein

Deze parkeerruimte is vooral bedoeld voor het parkeren van een tweede auto / bedrijfsbus. Bezoekers kunnen hun auto parkeren op het haventerrein en het parkeerterrein op de Industrierondweg. Het college heeft besloten camerabewaking op het parkeerterrein de Slikhoogte in te stellen. Voor andere parkeerterreinen, zoals de haven en het parkeerterrein bij de DEL wordt dit nog onderzocht.

Tijdelijke ontheffing mogelijk

Bedrijven die in de blauwe zone een klus uitvoeren kunnen voor de duur van de klus een tijdelijke ontheffing krijgen. Deze kan opgehaald worden bij de balie van het gemeentehuis. Neem hiervoor uw kentekenbewijs mee. Als bewoners een tijdelijke ontheffing nodig hebben (voor bijvoorbeeld reparatie of aanschaf van een nieuwe auto) dan kan deze ook bij de balie van het gemeentehuis opgehaald worden.

Wilt u meer informatie?

Dan kunt u contact opnemen via telefoonnummer 0527-689868 of e-mail gemeente@urk.nl.

Rapport resultaten evaluatie blauwe zone Oude Dorp