In 2020 was het 75 jaar geleden dat de Tweede Wereldoorlog plaatsvond. We herdachten het einde van de Tweede Wereldoorlog en vierden dat we sindsdien weer in vrijheid leven. Extra bijzonder in een jaar waarin vrijheid door de coronapandemie ook vele beperkingen kende. 

Nu het stof van dit in alle opzichten ongewone jubileumjaar is neergedwarreld, maken we pas op de plaats. Het jaarthema van 2021 is dan ook; ‘na 75 jaar vrijheid’. Dit is een jaar waarin we de balans opmaken: waar staan we nu? Hoe vrij zijn we in 2021?  

Op Urk hebben we geprobeerd ook aan dit thema uitvoering te geven en daarom worden met behulp van allerlei organisaties de volgende activiteiten uitgevoerd:

Herdenking 4 mei

Ook dit jaar gaat de herdenking op dinsdag 4 mei op Urk door in aangepaste vorm, zonder publiek. Het college van burgemeester en wethouders van Urk en de gedeputeerde van Flevoland leggen, in aanwezigheid van een militaire erewacht en een kwintet van brassband Valerius een krans bij het Oorlogsmonument. De kranslegging is onderdeel van de online uitzending met een overdenking door legerpredikant Mark Boersma, muzikale fragmenten, het oppoetsen van de Stolpersteine door het Zeekadetkorps  Urk en een verhaal door een Urker scholier. De herdenking wordt online uitgezonden op de website van de gemeente Urk tussen 19.00 en 20.30 uur. Het complete programma vindt u hier.

Bekijk de herdenking online

Vlagprotocol

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei vraagt aan heel Nederland op 4 mei de vlag thuis de hele dag halfstok te hangen ter nagedachtenis van de oorlogsslachtoffers. Op rijksgebouwen wordt aangepast gevlagd volgens het vlagprotocol.

Bevrijdingsconcert 5 mei

Op 5 mei 2021 vanaf 19.30 uur zal er een bevrijdingsconcert worden uitgezonden via het Youtube kanaal van ‘’Boogaard Orgel Ichthuskerk’’. Medewerking aan dit concert wordt verleend door de Marinierskapel der Koninklijke Marine en Jaap Kramer neemt zitting achter het orgel. Het belooft een mooie avond te worden met lichte klassieke muziek, maar ook meer populaire muziek staat op het programma. Het concert stond oorspronkelijk vorig jaar november gepland als afsluiting van alle feestelijke activiteiten rondom 75 jaar vrijheid en kon toen niet doorgaan vanwege de coronacrisis. Gelukkig zijn er oplossingen gevonden en kan het concert nu wel plaatsvinden! We hopen dan ook dat velen gaan kijken.

De livestream start woensdag 5 mei om half acht op het YouTube-kanaal van Boogaard Orgel Ichthuskerk.

Bekijk hier het bevrijdingsconcert

Vrijheidssoep

Op 5 mei vieren we Bevrijdingsdag met een Vrijheidsmaaltijd. De Vrijheidsmaaltijd zorgt voor bijzondere ontmoetingen aan de eettafel en is dé plek voor een goed gesprek over vrijheid. Dit jaar wordt in de Talma een vrijheidssoep bereid en uitgeserveerd bij de Talma, het Dok, Het Kompas, Tafeltje Dekje en het Top. Om zo samen stil te staan bij wat vrijheid betekent.  Wilt u thuis ook een bevrijdingssoep op tafel zetten? Kijk dan op de website van 4 en 5 mei voor het recept en ga thuis aan de slag. Zin in een makkelijke maaltijd? Bij de Jumbo en AH op Urk zijn tijdelijk blikken Vrijheidssoep te koop!

Tentoonstelling Arondeus Museum het Oude Raadhuis

Vanaf dinsdag 8 juni is er in Museum het Oude Raadhuis een tentoonstelling te bekijken over de verzetsheld Willem Arondeus. Arondeus was een kunstenaar die zowel schilderde als grafisch en illustratief werk deed, tapijten weefde en boeken en gedichtbundels schreef.  Hij heeft ook een aantal jaren gewerkt op Urk, en in zijn eigen woorden, voelde hij zich erg gelukkig tussen de vissersbevolking. In de Tweede Wereldoorlog behoorde Arondeus tot het verzet en was hij één van de voornaamste organisatoren van de bomaanslag op het Bevolkingsregister van de gemeente Amsterdam die op 27 maart 1943 plaats vond. Arondeus werd gearresteerd en op 1 juli 1943 gefusilleerd in de duinen bij Overveen en in een massagraf begraven. In de tentoonstelling staat een portret van Arondeus centraal, geschonken aan het museum. Verder wordt er middels foto’s, filmmateriaal en verhalen stilgestaan bij het leven van Arondeus en wat hij betekend heeft. Het schilderij krijgt na de tentoonstelling een permanente plek in het museum.