De herdenking op maandag 4 mei op Urk gaat in aangepaste vorm door, zonder publiek. Dit in verband met de maatregelen rond het coronavirus. Het college van burgemeester en wethouders legt, in aanwezigheid van een militaire erewacht, een kwintet van brassband Valerius en twee scholieren, een krans bij het Oorlogsmonument. Burgemeester Ineke Bakker houdt tijdens de herdenking een toespraak. De herdenking wordt live uitgezonden op de website van de gemeente Urk.

Thuis online herdenken

Oorlogsmonument 2020

Wij verzoeken alle inwoners van Urk om de herdenking online te volgen via de website www.urk.nl en niet naar het oorlogsmonument te komen in verband met de geldende maatregelen. De omgeving rond het oorlogsmonument wordt afgezet zodat de herdenking niet te volgen is van dichtbij. Na de kranslegging en de toespraak van de burgemeester dragen Hermina Bakker en Lydia Kramer uit Urk hun gedicht voor. Zij zijn de winnaars van de gedichtenwedstrijd op de middelbare scholen van Urk. Voorafgaand aan de ceremonie bij het oorlogsmonument houdt ds. J.C. Sent, geestelijk verzorger Veteraneninstituut, regio Noord-Oost Nederland in het Kerkje aan de Zee een meditatie. Dit wordt afgewisseld met liederen van Urker mannenkoor Hallelujah. Ook dit vindt plaats zonder publiek. Zoals ieder jaar wordt tijdens de Herdenking om 19.58 uur het signaal Taptoe geblazen, gevolgd door twee minuten stilte om 20.00 uur. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei roept alle blazers van Nederland op het Taptoe signaal mee te spelen vanuit huis. Na de twee minuten stilte klinkt het Wilhelmus. Het Nationaal Comité nodigt iedereen uit om thuis mee te zingen.

Vlagprotocol

De herdenking vindt dit jaar door de omstandigheden vooral vanuit huis plaats. Daarom vraagt het Nationaal Comité 4 en 5 mei aan heel Nederland om voor eenmaal op 4 mei de vlag thuis de hele dag halfstok te hangen ter nagedachtenis van de oorlogsslachtoffers. Dit is dus een afwijking van het normale vlagprotocol voor 4 mei. Ook op rijksgebouwen wordt aangepast gevlagd. Op 5 mei, Bevrijdingsdag, wordt volgens het protocol normaal gevlagd, dus de hele dag.

Programma dodenherdenking

08.00 uur        

Hele dag Nederlandse vlag halfstok (volgens  vlaginstructie)

19.15 uur   

Herdenkingsbijeenkomst in Kerkje a/d Zee
(van tevoren 
opgenomen) door ds. J.C. Sent, geestelijk verzorger Veteraneninstituut, regio Noord-Oost Nederland.

19.45 uur - 19.58 uur Kerkklokken luiden
19.45 uur     

College, militairen, 2 scholieren en kwintet brassband Valerius staan bij het Oorlogsmonument

19.58 uur  Het blazen van ‘Signaal Taptoe’
20.00 uur - 20.02 uur  Twee minuten stilte
20.02 uur   Spelen ‘Wilhelmus’ door kwintet brassband Valerius
20.03 uur    Burgemeester legt een krans
20.05 uur  Toespraak door burgemeester Ineke Bakker
20.15 uur    Twee scholieren lezen gedicht n.a.v. gedichtenwedstrijd
20.17 uur 

 Spelen ‘Wilt heden nu treden’ door kwintet brassband  Valerius

20.20 uur       Einde herdenking