Op Green Energy Day is alle duurzame energie die we in Nederland produceren ‘op’. Landelijk viel deze dag op 2 maart. De provincie Flevoland houdt het, van alle Nederlandse provincies, het langst vol: bij ons is het op 18 mei Green Energy Day. Dat komt omdat we in Flevoland veel energie duurzaam opwekken, bijvoorbeeld met windmolens en zonneparken.

Bewoners, bedrijven en bestuurders zijn hard bezig om Green Energy Day op te schuiven. Steeds meer Flevolanders hebben bijvoorbeeld zonnepanelen op hun dak. Inmiddels heeft 26,7% van de huizen in onze provincie zonnepanelen. Gemeente Dronten loopt voorop: daar heeft 35,4% van de woningen zonnepanelen. Dit en meer blijkt uit een analyse van Independer op basis van data van het CBS en Klimaatmonitor.

Urk

Op Urk heeft meer dan 23% van de woningen zonnepanelen. Bijna 1 op de vier woningen. Dat draagt op een positieve wijze bij aan de toename van het aandeel hernieuwbare energie. Op Urk wordt ca. 35% van de Energie opgewekt uit duurzame bronnen.  Mocht je interesse hebben om te gaan isoleren of wil je zonnepanelen plaatsen, maar weet je niet waar je moet beginnen. Neem dan contact op met het Energieloket Urk(externe link).

Green Energy Day is afgelopen jaar landelijk negen dagen opgeschoven, van 21 februari in 2022 naar 2 maart in 2023. Als we Green Energy Day elk jaar twaalf dagen opschuiven, komen we in 2050 uit op 31 december. Dan is al onze energie hernieuwbaar. Dat is nodig voor het klimaat en voor onze onafhankelijkheid en het biedt ook volop kansen voor economie en werkgelegenheid.

Kaart van Nederland met in iedere provincie een datum waarop de duurzame energie op is.
Foto: NVDE.nl