Aanvragen Energietoeslag is weer mogelijk!

Wat is de energietoeslag 2023

Dit is een eenmalig bedrag van € 800,00 netto per huishouden. Van veel producten en diensten zijn de prijzen de afgelopen jaren flink gestegen. Zoals van eten, het openbaar vervoer en van energie. Met een laag inkomen kan het moeilijk zijn om de energierekening iedere maand te betalen. Om hierbij te helpen is er de energietoeslag. Deze toeslag en andere energiemaatregelen zorgen er samen voor dat veel mensen de energierekening kunnen blijven betalen.

Iedereen die automatisch recht had op de energietoeslag heeft een brief gekregen

De energietoeslag wordt dan voor 31 januari uitbetaald. Heeft u niets ontvangen of een brief gehad waarin wij u hebben verteld dat u niet automatisch recht had op de toeslag, dan kunt u nu de toeslag alsnog aanvragen.

Wat zijn de voorwaarden?

U heeft recht op de energietoeslag 2023 van de gemeente Urk als u op 1 november 2023

  • 21 jaar of ouder bent;
  • in de gemeente Urk woont; en
  • een geldig Nederlands identiteitsbewijs of een geldige verblijfsvergunning heeft; en
  • een laag inkomen heeft. Dit is een inkomen dat niet hoger is dan het voor uw situatie geldende bedrag voor een maand
  • voor 2023 nog niet eerder een energietoeslag ontvangen heeft. (bijvoorbeeld in een vorige gemeente)
Inkomensgrenzen voor een maand zonder vakantietoeslag 120% van het sociaal minimum
Gezinssamenstelling21 jaar tot AOW-leeftijdVanaf AOW-leeftijd
Alleenstaand€ 1.387,00€ 1.548,00
Samenwonend/getrouwd€ 1.982,00€ 2.102,00

U heeft geen recht op de energietoeslag 2023 als u

  • 18, 19 of 20 jaar oud bent;
  • student bent en studiefinanciering (Wet studiefinanciering 2000) ontvangt. Of geen studiefinanciering (meer) ontvangt, maar hier wel recht op hebt;
  • in een instelling woont (zorg- of verpleeginstelling of instelling voor beschermd of begeleid wonen), en u de energiekosten niet zelf betaalt;
  • alleen op een briefadres staat ingeschreven in de gemeente en geen eigen adres heeft.

Waarvoor is de energietoeslag bedoeld?

De energietoeslag is bedoeld voor de hoge energierekening. U krijgt dit bedrag eenmalig. Het is niet verplicht om de toeslag te besteden te gebruiken voor de energierekening. Het is wel verstandig als u dit geld reserveert voor bijvoorbeeld de hogere jaarafrekening van uw energieleverancier. Heeft u dit jaar (nog) geen hogere energierekening? Ook dan kunt u recht hebben op de energietoeslag. U kunt het geld ergens anders aan besteden of opzij zetten.

Telt de energietoeslag mee als inkomen?

Nee, de energietoeslag telt niet mee als inkomen bij een uitkering, en ook niet voor de toeslagen die u van de Belastingdienst ontvangt.

Worden uw gegevens gecontroleerd?

Ja, de gemeente kan bij de aanvraag en achteraf uw gegevens controleren. De gemeente mag bij andere instanties en personen informatie over u (en uw partner) opvragen die nodig is voor deze regeling. Zo kan de gemeente controleren of u recht heeft op de energietoeslag.

Hoe kan ik de energietoeslag aanvragen?

U kunt de toeslag digitaal aanvragen via de link hieronder. Kunt u de toeslag echt niet digitaal aanvragen en kan niemand u helpen, dan kunt u contact opnemen met de cliëntondersteuners van Caritas telefoonnummer 0527 –68 33 46. Zij helpen u graag.

Wat kan er gebeuren als uw gegevens niet kloppen?

Blijkt uit controle achteraf dat u geen recht had op de energietoeslag? Dan moet u die terugbetalen. Heeft u ons expres verkeerde informatie gegeven? Of heeft u de juiste gegevens niet, of niet op tijd doorgegeven? Dan kunt u ook een boete krijgen. Dit willen we voorkomen. Zorg dus dat u alle informatie volledig, juist en op tijd doorgeeft.

Tijdelijk noodfonds energie

Misschien kunt u ook in aanmerking komen voor een bijdrage uit het tijdelijk noodfonds. Het Noodfonds kijkt hoe hoog de energierekening is in vergelijking met het gezamenlijk inkomen in het huishouden. Als de energierekening meer dan 8 of 10% van het inkomen bedraagt, dan betaalt het Noodfonds de rest van de energierekening via de energieleveranciers. Via onderstaande link kunt u hier meer over lezen.

Tijdelijk Noodfonds Energie vanaf vandaag open(externe link)